Home » Știri » Cum se pedepsește furtul de energie electrică. Toți clienții trebuie să știe asta

Cum se pedepsește furtul de energie electrică. Toți clienții trebuie să știe asta

Alexandru Cazacu / 03.09.2021, 09:07
Cum se pedepsește furtul de energie electrică. Toți clienții trebuie să știe asta

Iată că a venit și toamna, vremea începe să se răcească, iar facturile la energie electrică încep și ele să crească. Ei bine, cel mai probabil există și unele persoane care se gândesc sau chiar sustrag ilegal energie electrică, mai ales că aceasta s-a scumpit în ultima perioadă. Cu toate acestea, haideți să vedem cum se pedepsește furtul de energie electrică.

Iată cum se pedepsește furtul de energie electrică

Ei bine, în caz că există și oameni care vor să fure energie electrică, aceștia trebuie să fie conștienți la ce pericol se pot expune atât ei, cât și cei din vecinătatea lor. Reprezentanții Grupului CEZ România au decis să informeze într-un comunicat care sunt riscurile la care se expun cei care sustrag ilegal energie electrică.

”Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative”, se arată în comunicatul CEZ România.

Cei care fură energie electrică pot face chiar și închisoare

Ba chiar mai mult de atât, potrivit celor de la CEZ, intervențiile neautorizate au un impact direct asupra calității curentului electric. Mai exact, acestea pot duce la variații ale tensiunii și întreruperi ale alimentării cu energie electrică. În acest fel se creează un disconfort, în special pentru clienții care își plătesc facturile și respectă prevederile legale în acest sens.

Este important să menționăm faptul că, conform legislației în vigoare, persoanele care sustrag ilegal energie electrică pot ajunge chiar și după gratii. Mai exact, potrivit Articolului 228 din Codul Penal și Legii nr. 123/2012 “Legea energiei electrice”, ”deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Ce riscă cei care fură curent
Ce pedepse se aplică pentru cei care fură energie electrică

De asemenea, legea mai precizează că folosirea unor instalații ilegale în scopul racordării la rețea sau pentru a ocoli echipamentele de contorizare este o infracțiune. Așadar, aceasta poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau cu o amendă.

Consumatorii de energie electrică trebuie să își verifice periodic contoarele

În acest context, consumatorii sunt sfătuiți să verifice dacă contoarele funcționează normal, pentru că descoperirea acestor aparate de măsurare cu deficiențe, poate fi considerată o ”intervenție neautorizată”. În caz că se observă o astfel de defecțiune, clienții trebuie să anunțe operatorul de distribuție.

”Inclusiv nefuncționarea corespunzătoare a contorului poate fi suspectată de intervenție neautorizată și de aceea, recomandăm tuturor consumatorilor să verifice periodic funcționarea grupului de măsurare a energiei electrice și să informeze de urgență operatorul de distribuție, prin canalele existente (numărul unic de telefon 0251 929, e-mail cez_crc@cez.ro, fax 0248 524834, adresă scrisă la CEZ Romania SA, localitatea Târgu-Jiu, Strada Depozitelor, numărul 2, județul Gorj, cod poștal 210238, cel mai apropiat Centru de Relații cu Clienții), în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia”, se mai arată în comunicatul menționat.