Home » Știri » Cum te ajută apa sfințită de Bobotează. Ce se spune în popor

Cum te ajută apa sfințită de Bobotează. Ce se spune în popor

Pană Emanuela / 06.01.2021, 08:42

În luna ianuarie, mai exact pe data de 6, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza, cum mai este cunoscută în popor această sărbătoare. Cu acest prilej, credincioșii primesc Agheasma mare sau apa sfințită de la Bobotează, despre care se spune că are putere sfințitoare și tămăduitoare. Ce trebuie să faci cu ea și cum te ajută, afli parcurgând acest articol.

Cum te ajută apa sfințită de Bobotează

În popor, se spune că Agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează, are harul de a te izbăvi de rele: de boli, de puteri potrivnice și chiar de tulburare sufletească. După cum probabil știți sau ați intuit, în cadrul Bisericii se pregătesc două tipuri de Agheasmă: Agheasma mare și cea mică. În timp ce cea din urmă se pregătește când nu este apă sfințită, prima se face în ziua de Bobotează, dar și în ajunul acestei sărbători și se consumă din Ajunul Bobotezei până la Odovania praznicului. Totuși, Agheasma mare poate fi consumată și în anumite situații exepționale.

Apa sfințită în ziua de Bobotează devine un simbol al Iordanului, în care s-a botezat Mântuitorul, acesta fiind motivul pentru care este mereu limpede și are puteri deosebite. Ciar și cuvintele rugăciunii de sfinţire a apei mărturisesc despre puterea ei:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…“.

De asemenea, merge vorba că de Bobotează se sfințesc toate apele. Preotul aruncă o cruce în apă, iar mai mulți bărbați se aruncă în valuri pentru a o înapoia. Se spune că cel ce aduce preotului crucea va avea noroc tot anul.

Citește și: 24 ianuarie devine oficial zi de sărbătoare legală, nelucrătoare

Ce se spune în popor despre Agheasma mare

Agheasma mare se folosește timp de opt zile de la sfințire, în fiecare dimineață, pe nemâncate. În timp ce iau o gură din apa sfințită, credincioșii trebuie să se închine. Bunii creștini spun că este mare păcat să bei din apa sfințită după ce ai mâncat, să o arunci sau să o verși.

Cum te ajută apa sfințită de Bobotează. Ce se spune în popor
Cum te ajută apa sfințită de Bobotează. Ce se spune în popor

Începând din data de 14 ianuarie, apa sfințită se păstrează într-o sticluță curată, lângă icoană, cu un fir de busuioc în ea. După cum aminteam mai sus, Agheasma mare mai poate fi consumată în anumite situații, mai exact  la sărbătorile mari, după spovedanie, şi în zilele de post, pentru a-i întări în credinţă pe cei ce o beau.

„Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate“, spune părintele Tudorache, conform adevărul.ro.

Purificatoare și regeneratoare, apa este privită ca un simbol al biruinței. Tocmai de aceea, prin stropirea cu aghiazmă, casa este ferită de rele. Din vremuri străvechi, se spune că mâncarea sau băutura în care se adaugă apă sfințită nu se alterează.

De asemenea, bătrânii spun că apa sfințită de Bobotează le ajută pe tinerele soții să se integreze mai ușor în comunitatea femeilor măritate.