Home » Știri » Cumulul pensiei cu salariul, interzis în România? Ce le pregătește Guvernul românilor

Cumulul pensiei cu salariul, interzis în România? Ce le pregătește Guvernul românilor

Alexandru Cazacu / 25.02.2021, 12:14
Cumulul pensiei cu salariul, interzis în România? Ce le pregătește Guvernul românilor

Se pare că o nouă lege va interzice cumulul pensei cu salariul. Miercuri, Florin Cîțu a declarat că urmează să se adopte un nou proiect de lege prin care se va interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Cumulul pensiei cu salariul, interzis în România

Premierul României susține că noul proiect de lege a fost pregătit deja de Ministerul Muncii și va fi pus în dezbatere publică. De asemenea, Florin Cîțu a precizat că persoanele care au decis să se pensioneze pentru ca apoi să lucreze la stat vor trebuie să aleagă între pensie și salariu. Potrivit șefului executivului, acest lucru s-a încercat și în 2020 și că acesta este un proiect de lege foarte bun.

”Este un proiect de lege pe care l-am discutat în coaliție, am văzut draftul proiectului de lege, cred că o să fie comunicarea din partea Ministerului Muncii în zilele următoare. Va fi o dezbaterea publică și vom vedea dacă vor fi și excepții sau nu.

Mi se pare un proiect de lege foarte bun. Știți că am încercat și anul trecut acest lucru și mi se pare normal ca în momentul în care ai ieșit la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau dacă vrei să rămâi angajat atunci să renunți la pensie”, a precizat Cîțu, la conferința de presă de marți.

Cumularea pensiei cu salariul va fi interzisă
Cumularea pensiei cu salariul va fi interzisă

Ministrul Muncii, despre cumularea pensiilor

De asemenea, Raluca Turcan a anunțat în urmă cu aproximativ o săptămână, că se pregătește un proiect de lege prin care pensia nu se mai cumula cu salariul din sistemul public. Ministrul Muncii spunea că există foarte multe persoane care ies la pensie anticipat și se reangajează la stat, cumulând în felul acesta pensia cu salariul. Prin noul proiect de lege se va interzice acum acest lucru, iar cei care au decis să iasă la pensie trebuie să aleagă între cele două.

”Avem foarte mulți oameni care, în momentul de față, se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați”, a declarat Raluca Turcan la România TV.

Raluca Turcan: ”pot cumula pensia cu salariul la privat”

Pe de altă parte, potrivit ministrului, cei care au decis să se pensioneze anticipat pot cumula pensia cu salariul de la stat. În schimb, dacă sunt pensionarii vor să se angajeze la stat pot face acest lucru, însă vor fi nevoiți să renunțe la pensie.

”Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat” a adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.