Home » Știri » Ce crede Dacian Cioloș despre progresele în Justiție

Ce crede Dacian Cioloș despre progresele în Justiție

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 12:04
Ce crede Dacian Cioloș despre progresele în Justiție

Fostul premier Dacian Cioloş şi-a exprimat, joi, pe Facebook, încrederea că ”progresele obţinute în Justiţie sunt ireversibile” atât timp cât ”cei care cred în dreptate nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi cumpere puţină libertate”.

Dacian Cioloș a afirmat că faptul că CSM a avizat negativ proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale este un semn că progresele făcute de Justiţie nu vor fi afectate de politicieni, relatează News.ro.

Dacian Cioloş a afirmat, într-o postare pe Facebook, că România a făcut progrese, în 2016, în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, iar această realizare este subminată de ”o mână de politicieni”.

”România se străduieşte de ani de zile să arate că este în măsură să-şi asigure independenţa Justiţiei şi Statul de Drept şi când, în sfârşit, acest lucru se întâmplă, o mână de politicieni încearcă să submineze această realizare”, a scris Dacian Cioloş.

El a subliniat că anul trecut s-au făcut ”paşi hotărâţi înainte” pentru consolidarea progreselor în Justiţie şi pregătirea asumării instituţionale a acestui proces, iar direcţia corectă este punctată în raportul MCV, precizând că în 2016 a făcut şi demersuri diplomatice susţinute pentru a explica progresele obţinute şi chiar a primit asigurări că ”renunţarea la acest mecanism de monitorizare pe Justiţie se apropie”.

”Reformele în Justiţie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca România să-şi asigure, fără o monitorizare externă, o justiţie care funcţionează independent şi eficient, în interesul cetăţenilor, pentru a consolida democraţia şi dezvoltarea economică a ţării. O justiţie care să se afle în afara unor interese de grup şi imposibil de timorat de politicieni aflaţi vremelnic la putere”, crede fostul premier.

Fostul premier consideră că ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile arată că „inamicii României pe acest subiect erau în interiorul ţării nu în afara ei, cum în mod fals au lăsat unii să se înţeleagă”.

Tototdată, Cioloş a făcut referire şi la protestul faţă de cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea codurilor penale, afirmând că acest lucru a arătat că progresele obţinute în lupta anticorupţie ”nu mai pot fi şterse cu buretele, pe ascuns, prin Ordonanţe de urgenţă scrise cu dedicaţie pentru o mână de politicieni”.

”Aceiaşi politicieni care au îngropat deja două măsuri de prevenţie a corupţiei din Sănătate şi Educaţie adoptate în 2016 şi apreciate în raportul MCV: concursul de directori în şcoli şi noile criterii obiective si transparente pentru selecţia managerilor de spitale”, a mai afirmat Dacian Cioloş.

Faptul că CSM a avizat negativ proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale este un semn că progresele făcute de Justiţie nu vor fi afectate de politicieni, crede Dacian Cioloş.

”Reacţia recentă a magistraţilor, care au respins unanim modul în care s-a încercat să se impună brutal modificări ale legislaţiei in Justiţie, arată şi cum monitorizarea pe Justiţie a creat spaţiul necesar dezvoltării unui corp profesional care nu mai acceptă intervenţii politice şi jumătăţi de măsură în lupta anticorupţie. Am încredere că progresele obţinute în Justiţie sunt ireversibile cât timp cei mulţi, care cred în dreptate, nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi cumpere puţină libertate”, a scris fostul prim-ministru.