Home » Știri » De ce se zbate ochiul. Ce înseamnă asta în credința populară și ce spun medicii

De ce se zbate ochiul. Ce înseamnă asta în credința populară și ce spun medicii

Manolică Anca / 27.10.2020, 14:35
De ce se zbate ochiul. Ce înseamnă asta în credința populară și ce spun medicii
Sigur și tu ți-ai pus, măcar o dată, întrebarea: de ce se zbate ochiul? Și, mai mereu, a fost asociat cu un eveniment bun sau rău care urmează să ți se întâmple. Dar acestea sunt doar superstiții. Zbaterea ochiului, reprezintă, de fapt, un spasm ocular.

De ce se zbate ochiul. Ce spun medicii

Atunci când ți se zbate ochiul, înseamnă că acesta are spasme. Aceste zvâcniri de pleoape sunt frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se de cel puțin câteva ori în viață cu ele. Mușchii oculari se contractă spontan și involuntar, cu mișcări ușoare, de scurtă durată.

Există cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile, fie la un ochi, fie la ambii în același timp. Acestea nu semnifică, însă, o problemă de sănătate.

Principalele cauze ale apariției acestui fenomen, denumit în termeni medicali miochimie, sunt: lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivel ocular, anxietate, exces de cofeină sau alţi excitanţi, precum drogurile sau alcoolul.

De ce se zbate ochiul. Ce spun medicii

Cele mai incriminate cauze ale apariției acestui fenomen, denumit în termeni medicali miochimie, sunt lipsa de magneziu și calciu din dietă. Dar acesta nu afectează doar musculatura ochilor, ci a întregului corp și poate duce la apariția cunocuților cârcei de la picioare. Este recomandată creșterea consumului de alimente bogate în nutrienți precum: cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi.

Același loc îl ocupă și consumul, în exces, de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante. Este recomandat a se consuma cu măsură aceste tipuri de alimente.

Printre afecțiunile care pot duce la formarea spasmelor se numără: răceala, gripa, sinuzita, anemia sau, mai rar, diabetul. La acestea se adaugă lipsa odihnei și stresul ce conduc, adesea, la apariția acestora, informează doc.ro

Pentru afla cu exactitate care sunt cauzele apariției, este recomandat să vă adresați medicului, pentru un consult de specialitate.

Ce se spune în credința populară

În credința populară, se spune că atunci când ți se zbate ochiul drept este un semn bun, asociat cu nașterea sau cu o veste bună. În schimb, dacă ți se zbate ochiul stâng, reprezintă un semn rău care va aduce ghinion. Important de menționat este că acestea nu au o bază reale, ci sunt doar niște superstiții din popor.

De ce se zbate ochiul. Ce spune credinta populara

Aparent, nu doar în România se crede în aceste superstiții. Și popurul chinez au dat o semnificație asemănătoare fenomenului. Aceștia cred că spasmele ochiului drept sunt aducătoare de noroc pentru bărbați, în timp ce femeilor le aduc ghinion. Iar la ochiul stâng, este fix opusul.

Pe lângă asta, ei mai au o superstiție legată și de partea ochiului care se zbate. Astfel, se spune că pleoapa de sus aduce noroc, pe când cea de jos aduce ghinion.