Home » Știri » Deputații vor să dea o lege care ar putea crește poluarea

Deputații vor să dea o lege care ar putea crește poluarea

Octavian Palade / 04.11.2016, 16:01
Deputații vor să dea o lege care ar putea crește poluarea

Poluarea ar putea crește dacă deputaţii vor dezbate de urgenţă un proiect de lege prin care firmele ce introduc pe piaţă bunuri ambalate vor plăti o penalizare de 0,3 lei pe kilogramul de deşeuri nereciclate.

Poluarea ar putea deveni o problemă și mai serioasă, în cazul în care proiectul de lege, deja aprobat de Senat, va fi votat în plen, potrivit news.ro. Cel puțin, așa susțin analiștii din sector, care sunt de părere că principalul efect ar fi creşterea polurării generate de deşeuri, în condiţiile în care România este codaşă Uniunii Europene la reciclarea gunoiului.

Deputaţii se pregătesc să discute un proiect de lege prin care vor să modifice şi să completeze Legea nr. 249 din 2015 privind modalitatea  de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Conform proiectului, firmele ce introduc pe piaţă bunuri ambalate vor plăti o penalizare de 0,3 lei pe kilogramul de deşeuri nereciclate, faţă 2 lei pe kilogram în prezent

În acelaşi proiect se propune și modificarea Ordonanţei de Urgenţă 196/2005 prin Ordonanţa 39/2016, schimbare ce ar presupune reducerea penalizării de 2 lei pe kilogram la 0,3 lei a operatorilor economici care pun pe piaţă bunuri ambalate pentru deşeurile nereciclate.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de 10 deputaţi, din care trei sunt din partea Partidului Social Democrat şi patru din partea Partidului Naţional Liberal, inclusiv preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru.

Biroul Permanent a aprobat marți propunerea Comisiei de Mediu pentru intrarea în procedură de urgenţă a proiectului de lege care reduce de aproape şapte ori taxa de penalizare.

Intrarea proiectului în procedură de urgenţă s-a făcut după ce prima comisie sesizată din Camera Deputaţilor, Comisia Administraţiei Publice şi Amenajarea Teritoriului şi către Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic, s-a desesizat în favoarea Comisiei de Mediu, care s-a întrunit imediat pentru a aproba procedura de urgenţă.

“Deputaţii pot face un raport rapid pentru aprobare, care poate fi depus cu propunerea de aprobare în plen, iar astfel proiectul ar putea fi votat foarte repede”, a afirmat o sursă din domeniu, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Poluarea va „îngropa” România

În opinia specialiştilor, aprobarea unei astfel de măsuri va avea ca efect „îngroparea” României în gunoaie, cu consecinţe grave pentru sănătatea publică.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat pentru dezbatere la Senat pe data de 25 aprilie 2016 şi a fost aprobat de senatori pe 24 octombrie 2016.

Acesta apare în condiţiile în care România este codaşă în Uniunea Europeană în privința reciclării deşeurilor.

Cele mai recente date Eurostat artă că în 2014 România recicla doar 5% din gunoaiele muncipiale, iar 82% din deşeuri ajungeau la gropile de gunoi.

În calitate de membru al UE, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 60%, iar în cazul în care nu va îndeplini această ţintă, ar putea intra în procedură de infringement.

Dacă procedura se va încheia cu sancţiuni, cetăţenii români vor plăti, prin taxele către buget, o penalizare în valoare de 200.000 de euro pe zi.