Home » Știri » Diferența dintre gem și dulceață. În ce constă, de fapt, deosebirea dintre ele

Diferența dintre gem și dulceață. În ce constă, de fapt, deosebirea dintre ele

Manolică Anca / 29.10.2020, 12:28
Diferența dintre gem și dulceață. În ce constă, de fapt, deosebirea dintre ele

Ți-ai pus vreodată întrebarea care este diferența dintre gem și dulceață? Deși ambele pot fi făcute din aceleași fructe, există o deosebire între acestea. Este important să o cunoști, pentru a ști ce să cumperi sau cum să prepari acest desert delicios.

Diferența dintre gem și dulceață

După cum probabil vă imaginați, unul dintre elementele importante în prepararea celor două este zahărul. Mai mulți preferă dulceața în detrimentul gemului, fiindcă este, bineînțeles, mai dulce. La gem se pun cam 300 gr de zahăr la 1 kg de fructe, pe când la dulceață se pun aproximativ 500 gr de zahăr la 1 kg de fructe.

Pentru prepararea dulceții este necesar să se facă, separat, un sirop din apă și zahăr, în care, după ce a fiert, se adaugă fructele. În schimb, la gem, zahărul se pune la fiert odată cu fructele.

Dulceață de vișine
Dulceață de vișine

Un alt aspect important este legat de momentul în care acestea se pun în borcane. Dulceața se va lăsa, întotdeauna, la răcit în cratiță, înainte de a fi pusă în borcane, în timp ce gemul trebuie turnat în borcane cât e cald și ținut la cuptor, la o temperatură mică, timp de 15 – 20 de minute, până se va forma o coajă deasupra.

Cum se prepară dulceața

Dulceața a mai fost denumită și arta de a conserva fructele cu ajutorul zahărului, multă vreme fiind considerată desertul celor bogați.

Pentru prepararea siropului, la 1 kg de zahăr folosit, se vor adăuga 750 ml de apă. Acestea se vor fierbe la foc mic, iar când amestecul va începe să se închege, se va da la foc mare. Spuma formată în timpul fierberii va trebui îndepărtată. Mai apoi, se vor adăuga fructele proaspete și se vor lăsa la fiert.
Când aceasta va fi suficient de legată, se vor adăuga două linguri de sează de lămâie, urmată de un nou clocot. La final aceasta se va lăsa la răcit în aceeași cratiță. Pentru a evita zaharisirea atunci când se va pune în borcane, se va pune deasupra, lipită de dulceață, o folie de celofan și se va păstra, de preferat, la temperatura camerei.

Este bine de știut că procesul de fierbere nu va distruge, în totalitate, proprietățile nutritive ale fructelor. Elementele minerale vor rămâne intacte, precum și anumite vitamine din grupa B, însă vitamina C și anumiți fosfați se vor pierde complet.

Dulceața poate fi preparată atât din fructe, cât și din legume precum morcovul, ardeiul iute sau castravetele.

Cum se prepară gemul

Gemul este unul dintre deserturile preferate ale copiilor. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se va adauga zahărul. Compoziția dată la fiert va trebui să aibă un procent măcar de 80% din fructe. Atunci când fructele se vor dizolva în zahăr și se va lega ca o dulceață, gemul va fi gata.

Gem de prune
Gem de prune

Acesta va avea o compoziție mai vâscoasă și va trebui pus imediat în borcane și puse la cuptor, la foc slab, timp de aproximativ 15-20 de minute, până se va forma o coajă deasupra.

Gemul se poate face din o mulțime de fructe. Deci, sigur dintre toate cele care îți plac, există măcar unul din care poți prepara un gem delicios.