Home » Știri » Diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla

Diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla

Alexandru Cazacu / 26.04.2021, 12:15
Diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla

Începând de luni demarează programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”, iar de la ora 10:00, persoanele fizice merge la producătorii validați pentru a se înscrie, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului de Mediu în vederea accesării programului Rabla, potrivit Agerpres.

Diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus

Aceste programe sunt susținute de Ministerul Mediului și au ca scop de a încuraja românii să achiziționeze mașini noi și mai puțin poluante, în schimbul autovehiculelor vechi, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Potrivit datelor oficiale, de la începutul programului ”Rabla” în România, au fost scoase din uz peste 600.000 de autovehicule și aproximativ 550.000 de autovehicule noi au fost achiziționate.

Potrivit datelor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în acest an, programul ”Rabla Clasic” are un buget total de 440 de milioane de lei, ceea ce va permite achiziționarea a peste 55.000 de mașini noi, mai puțin poluante. Suma maximă care va putea fi decontată la achiziționarea unei mașini noi prin programul ”Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro.

În 2021, programul ”Rabla Plus” va avea un buget de 400 de milioane de lei. Așadar, se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru cele ”full electric” și aproximativ 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Totodată, cei vor dori să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul ”Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat de programul ”Rabla Plus”, potrivit Agerpres.

Care este diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla
Care este diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Plus. Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla

Programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”

Cu ajutorul programului ”Rabla” românii își pot achiziționa mașini noi. Acesta include două componente: ”Rabla Clasic” prin care statul acordă o primă de casare pentru cumpărarea unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi și ”Rabla Plus”, un nou program care încurajează achiziția de mașini noi, fără a fi nevoie de un autovehicul nou la schimb.

Pentru 2021, prima de casare va fi majorată la 7.500 de lei și ecobonusul pentru tehnologia hibrid va fi de 3.000 de lei. De asemenea, ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km va fi de 1.500 de lei.

Totodată, în acest an, valabilitatea Notei de înscriere în cadrul Programului „Rabla Plus” a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a unui autovehicul nou.

Mai multe mașini electrice în România

Potrivit estimărilor ministerului de resort, în baza bugetului alocat în acest an vor putea fi achiziționate până la 6.600 de mașini electrice 100% și circa 5.000 de autovehicule hibride plug-in.

Prin acest program pot fi achiziționate și motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Pentru aceasta se acordă o primă de casare de 5.500 de lei, însă valoarea cumulată a ecotichetului nu poate depăși jumătate din valoarea de achiziție a motocicletei electrice. Potrivit autorităților, pentru derularea acestor programe, se va asigura informatizarea integrală a proceselor specifice.