Home » Life & Style » Diferența dintre salariul brut și salariul net

Diferența dintre salariul brut și salariul net

Bucur Ioana / 20.11.2020, 17:30
Diferența dintre salariul brut și salariul net

Chiar și anagajații cu ani buni de experiență se încurcă în momentul în care sunt întrebați care este diferența dintre salariul brut și salariul net. Află, din materialul de mai jos, ce reprezintă fiecare și ce taxe trebuie să plătească angajatorul la stat.

Care este diferența dintre salariul brut și salariul net

Multora li se întâmplă ca, după primele discuții cu un potențial viitor angajator să rămână cu întrebări despre salariul pe care îl vor încasa, de fapt, lună de lună. Discuțiile referitoare la diferența dintre salariul brut și salariul net îi pun în dificultate, în special, pe cei care abia intră pe piața muncii, însă chiar și angajați cu ani buni de experiență se încurcă în momentul în care trebuie să facă diferența dintre cele două.

Înainte de a da definiții sau a explica modul în care sunt calculate, trebuie să ținem minte faptul că principala diferență dintre salariul brut și salariul net este valoarea: salariul brut fiind întotdeauna mai mare decât cel net.

Potrivit legislației, în contractul individual de muncă se trece salariul brut, acesta reprezentând suma veniturilor realizate de salariat în cadrul unui loc de muncă și este suma lunară pe care o primește de la angajatorul său. Salariul net este suma de bani cu care salariatul rămâne după plata contribuțiilor sociale și a taxelor la stat și după aplicarea sporurilor (dacă e cazul). Cu alte cuvinte, salariul net este suma pe care angajații o primesc lunar „în mână”.

Ce taxe trebuie să plătească angajatorul și angajatul la stat

Începând cu 1 ianuarie 2018, în urma unor schimbări ale legislației, iată care sunt taxele și contribuțiile ce se sustrag din salariul brut, cât și cine este responsabil să le plătească, oficial:

Ce taxe plătește angajatul către stat, din salariul brut:

  • CASS (asigurări sociale de sănătate): 10%
  • CAS (asigurări sociale; contribuția la pensii): 25%. Poate crește la 29% pentru condiții deosebite de muncă sau 33% pentru condiții speciale de muncă
  • Impozitul pe venit: 10%

Din salariul brut, angajatorul plătește:

  • CAM (contribuția asiguratorie pentru muncă), de 2,25%. Atenție: această sumă este plătită de angajator pe lângă salariul brut oferit Angajatul nu plătește această sumă și nici nu o scade din salariul brut, la calculul salariului net.

Cu toate că, oficial, primele trei contribuții sunt datorate de angajat, tot angajatorul se ocupă de reținerea și plata lor.

Ce prevede Codul Muncii cu privire la salariu:

  • Art. 166, salariul se plătește în bani cel puțin o dată lunar, la data stabilită în CIM, CCM sau regulamentul intern. De asemenea, “intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”
  • Art 167, salariul se plătește direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta (excepție făcând cazul de deces al salariatului)
  • Art. 169, reținerile din salariu cumulate nu pot depăși lunar jumătate din salariul net. De asemenea, “Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.”

Salariul minim pe economie a crescut cu aproape 200 de lei, în anul 2020

În luna ianuarie 2020, s-a decis majorarea salariului minim brut de la 2080 de lei la 2230 de lei. Valoarea salariului minim s-a păstrat, însă, pentru personalul încadrat cu studii superioare la 2.350 de lei lunar, deși a fusese aprobată o majorare a salariului minim de 150 lei.