Home » Știri » Din ce își câștiga Nicușor Dan banii în studenție. Mărturisirile surprinzătoare ale primarului Capitalei

Din ce își câștiga Nicușor Dan banii în studenție. Mărturisirile surprinzătoare ale primarului Capitalei

Manolică Anca / 22.10.2020, 12:51
Din ce își câștiga Nicușor Dan banii în studenție. Mărturisirile surprinzătoare ale primarului Capitalei

Nicușor Dan, primarul ales al Bucureștiului, a fost invitatul special într-un podcast realizat de Andi Moisescu și a povestit despre anii ținereții. Iată din ce își câștiga Nicușor Dan banii în studenție. Mărturisirile surprinzătoare ale primarului Capitalei

Din ce își câștiga Nicușor Dan banii în studenție

Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș, pe 20 decembrie 1969. Pasionat de mic de matematică, a absolvit Liceul Teoretic „Radu Vodă”, la secția de matematică-fizică. Ulterior, s-a mutat în București, pentru a urma cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București.

Acesta a povestit episoade neștiute din studenția pe care a petrecut-o în căminul D din Regie. A dezvăluit cum a făcut primii bani aducând blugi și mohair din Turcia, dar și cum mama prietenului său a vândut o Dacie 1100 pentru a avea o adresă de e-mail, în urmă cu 25 de ani.

Își amintește cu drag de orele întregi petrecute pe aleile din Grozăvești, jucând tenis cu piciorul, sau de serile în care dansa în discoteca R2.

Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei. Din ce isi castiga banii in studentie
Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei. Din ce isi castiga banii in studentie

Pe lângă planurile pe care le are pentru următorii patru ani, Nicușor Dan a dezvăluit și o poveste amuzantă, care a avut loc la câțiva ani după Revoluția din 1989.

„Am fost în Turcia. De două ori la Istanbul. Era vremea când se făcea comerț. Am fost prima dată într-o prospecțiune, am cumpărat blugi și toate astea, dar mi-am dat seama că cel mai bine merge mohairul. Ha, ha, ha! Fetele croșetau pulovere din mohair. A doua oară am venit cu șase saci de mohair în autocar. Bineînțeles, la vamă le-am distribuit și așa… Cum se făcea atunci”, a povestit noul primar al Bucureștiului, notează libertatea.ro.

Acesta a continuat firul poveștii:

„Asta se întâmpla în 1991 sau 1992. Și am câștigat vreo 400-500 de dolari. Împreună cu un prieten am cumpărat o mașină. Aveam o Dacie 1100 și eram printre puținii studenți care aveau mașină. După aceea am plecat în Franța amândoi. Și mașinii i-a înghețat apa în radiator sau ceva și, prin anul 1994 sau 1995, mama prietenului meu a dat această mașină șpagă pentru a-i fi făcut e-mail. Ha, ha, ha!”, a povestit, amuzat, Nicușor Dan.

Care este meseria de bază a primarului Capitalei

În 1992, a decis să își continue studiile în Franța. A urmat cursurile la École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase școli franțuzești. Masterul l-a urmat la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII.

Cum dorul de casă îl măcina și nevrând sau neputând să se adapteze ritmului francez, în 1998, alege să se întoarcă în România, hotărât să ajute la schimbarea țării sale.

„Am realizat, de fiecare dată în colaborare, trei lucruri importante:
În anul 2000, am înființat Școala Normală Superioară București, instituție de învățămant universitar de elită în științe. Ideea înființării unei astfel de instituții a circulat intens în mediul academic în anii 1995-2000.
Am reușit să limităm considerabil derapajele urbanistice ale Bucureștiului. În anii 2006-2008, când am început, lupta cu speculatorii imobiliari în complicitate cu autoritățile părea pierdută din start.
Am reușit să înființăm primul partid politic de după 2000 construit de jos în sus și intrat în Parlament”, își rezumă Nicușor Dan activitatea, pe site-ul Camerei Deputaților.

Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei
Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei

La acestea se adaugă și înființarea Asociația Salvați Bucureștiul. Toate acțiunile menite să „distrugă” patrimoniul Capitalei l-au determinat pe acesta să ia măsuri. Demolarea caselor vechi, construcția de noi clădiri în zone protejate sau diminuarea spațiilor verzi sunt doar câteva dintre elementele care se găsesc în raportul „Bucureştiul în dezastru urbanistic” pe care acesta l-a scris și a câștigat întreaga atenție a presei.

Demolarea caselor de patrimoniu de speculatorii imabiliari, contrucția unor blocuri înalte în zone protejate șiscăderea suprafețelor spațiilor verzi din București au fost „ingredientele” ce l-au convins pe Nicușor Dan să înființeze Asociația Salvați Bucureștiul.