Home » Life & Style » Emigrarea în Norvegia – ce trebuie să știi despre această țară înainte să iei o decizie definitivă

Emigrarea în Norvegia – ce trebuie să știi despre această țară înainte să iei o decizie definitivă

Stan Nicu / 26.01.2021, 13:52

Emigrarea în Norvegia – ce trebuie să știi despre această țară înainte să iei o decizie definitivă. Mulți dintre români vor să emigreze, dar nu acolo unde este plin de români, vor altceva. O posibilitate ar fi Norvegia, o țară care nu poate fi comparată cu Spania, Italia, Germania, din punct de vedere al numărului de români care s-au mutat acolo.

Vrei să emigrezi în Norvegia. Tot ce trebuie să știi, dacă vrei să te muți în această țară

Emigrarea în Norvegia. În acest articol aveți tot ce trebuie să știi despre această țară înainte de a lua o decizie definitivă.

Norvegia este una dintre cele mai scumpe țări din lume, indiferent dacă este vorba de destinație turistică sau ca nivel de trai al locuitorilor. Toate sunt foarte scumpe, însă și salariile sunt pe măsurăă, astfel că localnicii nu resimt prețurile foarte mari.

Și vesticii sunt speriați de prețurile din Norvegia

Cei care care sunt stabiliți în Norvegia, fiind vorba despre cetățeni din Vest, obișnuiți deja cu niște prețuri mai mari ca la noi, au declarat că le-a trebuit câteva luni să se obișnuiască cu prețurile exorbitante.

Unii dintre ei nu reușesc să se obișnuiască și atunci când vin de acasă înapoi dîn Norvegia vin cu mașinile pline de alimente sau alte chestii cumpărate pe bani mai puțini din țara de baștină.

Unii dintre norvegieni își fac cumpărăturile la vecinii suedezi

Chiar unii dintre norvegieni, mai ales când vine vorba de cumpărat carne sau alcool, preferă să dea o fugă până în Suedia, o altă țară considerată scumpă,  pentru cumpărturi mai ieftine.

Pentru a ne face o idee de prețurile din Norvegia trebuie să știm că un carton de 12 ouă costa 3.80 euro, un litru de lapte 1.80 euro, iar un un kilogram de banane costă 2.37 euro.

Cât costă o masă la restaurant

Masa la restaurant este și ea foarte scumpă.Spre exemplu, o masă pentru două persoane, cu 3 feluri de mâncare, luată într-un restaurant de nivel mediu costă în jur de 100 de euro.

O bere la jumătate de litru costă între 7 și 9 euro la restaurant. Pentru o bere artizanală poți plăti chiar și 13 euro, un pahar de 0.4 l. În supermarket, cea mai ieftină bere costă 2,5 euro.

Mersul cu mașina personală, foarte scump

În contextul încare mersul cu mașina personală este foarte scump, cel mai bun este transportul în comun. Un abonament pentru o lună costă în cele mai multe dintre orașele Norvegiei circa 75-80 de euro.

Chiria și prețul caselor sunt mai mari în marile orașe, în special în Oslo și Stavanger. Statul norvegian oferă unele scutiri persoanelor de până în 35 de ani care își cumpără casă, astfel că marea majoritate a norvegienilor devin proprietari la 30 de ani.

Cât cosă un apartament în Norvegia

Prețul pe metrul pătrat este de 5600 de euro pentru un apartament în centrul orașului și 3900 de euro la periferie.

Chiria pentru o singură cameră într-o casă la comun costa 300 de euro. Pentru un apartament cu două camere chiria variază între 750 și 1200 de euro pe lună, în timp ce un apartament mare, de familie, sau o casă costă  între 1250 și 2000 de euro.

Sînătatea se plătește până la 220 de euro

În ceea ce privește sănătatea, în Norvegia, consultațiile și rețetele se plătesc, dar într-o limită anuală de 220 de euro. Dacă această limită este depășită, acestea devin gratuite.