Home » Știri » Flota Rusiei de la Marea Baltică se consolidează pentru a răspunde prezenței NATO din regiune

Flota Rusiei de la Marea Baltică se consolidează pentru a răspunde prezenței NATO din regiune

George Stanciu / 27.10.2016, 14:58
Flota Rusiei de la Marea Baltică se consolidează pentru a răspunde prezenței NATO din regiune

Flota Rusiei de la Marea Baltică se modernizează, prin adăugarea mai multor nave de război ce au rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a răspunde consolidării prezenței NATO din regiune, arată presa rusă.

Kremlinul nu a oferit informații oficiale în această direcție, consolidarea putând să ducă la o amplificare a tensiunilor deja crescute din zona Mării Baltice, după ce Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, dar poate să și alarmeze Polonia şi Lituania, ce se învecinează cu baza rusă.

Mobilizarea făcută de flota Rusiei are loc pe fondul planurilor NATO de a pregăti cea mai mare consolidare militară la frontierele ruse de la Războiul Rece şi până acum, aceasta având scopul de a descuraja o posibilă agresiune venită din partea Moscovei.

Cotidianul Izvestia afirmă că a citat o sursă din interiorul armatei conform căreia primele două dintre cele cinci nave – Serpuhov şi Zelenîi Dol – au ajuns deja în Marea Baltică şi urmează să se alăture noii divizii din Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, aflată între Polonia şi Lituania.

Altă sursă a transmis pentru agenţia de presă Interfax că navele în flota Rusiei de la Marea Baltică în următoarele zile.

„Odată cu apariţia a două nave de mici dimesniuni, înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, potenţialul razei de acţiune a Flotei va creşte semnificativ în teatrul militar din nordul Europei”, transmite sursa pentru Interfax, citată și de news.ro.

Ministerul rus al Apărării, nu a oferit răspuns solicitărilor de a comenta venite de la Reuters. Cu toate acestea, atât NATO cât şi armata suedeză au confirmat că două nave au intrat în Marea Baltică.  „Forţe navale NATO monitorizează această activitate în apropierea frontierelor noastre”, afirmă Dylan White, purtător de cuvânt al NATO.

„Cele două corvete de mici dimensiuni, cu rachetele lor moderne, cu capacitate nucleară, pot avea un impact disproporţionat raportat la mărimea Mării Baltice”, subliniază acesta.