Home » Știri » Fonduri importante de la UE pentru România. Cum vor fi folosiți banii

Fonduri importante de la UE pentru România. Cum vor fi folosiți banii

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 16:16
Fonduri importante de la UE pentru România. Cum vor fi folosiți banii

2021 vine cu vești bune din partea Uniunii Europene. Se pare că atât România, cât și celelalte țări membre ale UE vor primi fonduri europene. La ce vor fi folosiți acești bani europeni veți putea afla în continuare.

Fonduri europene pentru România. La ce vor fi folosiți banii

Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România vor primi bani europeni pentru renovări masive. Este vorba de lucrări pentru eficientizare energetică, care ar urma să înceapă din 2022. Toate acestea pentru ca în următorii zece ani să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Mai exact, vor fi renovate spitale, școli, clădiri publice și blocuri de locuințe, astfel încât cetățenii români să aibă facturi mai reduse.

Cu toate acestea, școlile, grădinițele, spitalele, primăriile și alte instituții publice, de care beneficiază un număr mare de oameni, vor avea prioritate la aceste renovări. Însă, sunt luate în vedere și blocurile cu structuri mai vechi, deoarece multe dintre ele prezintă multe pierderi de energie.

35 de milioane de clădiri renovate și 160.000 de locuri de muncă verzi

Comisia Europeană estimează că prin aceste fonduri vor putea fi renovate aproximativ 35 de milioane de clădiri din toată Uniunea Europeană. Mai mult de atât, s-ar putea crea și circa 160.000 de locuri de muncă verzi.

“Cele două beneficii sunt următoarele: locuri de muncă noi, business-uri noi pentru firmele românești, pentru firmele de construcții și cele conexe, și doi, cetățenii vor simți în propriul buzunar o ameliorare pentru că vor plăti facturi mai mici la încălzire și chiar la electricitate”, spune europarlamentarul Cristian Busoi, potrivit stirileprotv.ro.

Clădirile din România au nevoie de renovări la standarde europene

Se pare că, renovările clădirilor vor fi făcute după norme europene. În România există multe clădiri vechi care au neapărată nevoie de aceste lucrări de renovare. Arhitecții susțin că mrea problemă o reprezintă clădirile vechi sau clădirile cu detalii la fațadă.

“Noi am recomandat ca acolo unde se poate să se intervină și asupra eliminării azbestului din clădirile construite și sigur că pe lângă anveloparea clădirilor trebuie luată în discuție tot ce înseamnă infrastructura sanitară și energetică a acestor clădiri”, spune Laurențiu Plosceanu, membru al Comitetului Economic și Social European.

România primește fonduri europene
România primește fonduri europene

“Marea problemă este în special la clădirile vechi sau la clădirile acestea speciale cu detalii la fațadă, în care polistirenizarea a creat adevărate tragedii. Există alternative, există tencuieli speciale, care pot fi aplicate pe clădiri, astfel încât să realizeze și confortul termic necesar strategilor create de Europa”, susține arhitectul Emil Ivanescu, potrivit sursei citate.

Programul Național de Redresare și Reziliență

Aceste fonduri europene vor ajunge în România prin Programul Național de Redresare și Reziliență, la care autoritățile lucrează acum, dar și prin alte proiecte speciale pentru renovare, astfel încât lucrările să poată începe din 2021.

Potrivit experților, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al Uniunii Europene. Pe de altă parte, doar 1% dintre construcții sunt renovate acum și sunt eficiente din punct de vedere energetic. Aceste renovări ar putea ajuta la ținta UE ca Europa să devină neutră climatic până în anul 2050.