Home » Știri » Formularul 088: ce se întâmplă după eliminarea acestuia

Formularul 088: ce se întâmplă după eliminarea acestuia

Sebastian Rotaru / 16.02.2017, 14:24
Formularul 088: ce se întâmplă după eliminarea acestuia

Unul dintre obiectivele noului Guvern a fost și acela de a elimina formularul 088. Decizia a fost luată de ANAF, ca urmare a unui plan de relaxare fiscală și de diminuare a sarcinilor excesive ale contribuabililor.

Decizia Agenției de a elimina formularul 088 vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris pe Facebook că a cerut Guvernului să elimine acest formular, pe care l-a caracterizat ca fiind „coșmarul” afaceriștiloi și „o povară birocratică”, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate „abuziv”.

În formularul 088 este vorba despre procedurile referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, iar decizia de eliminare a acestuia a venit ca o constatare a faptului că oamenii decalră deja o serie de informaţii celor de la ANAF și prin formularele 010, 098 şi 099. Pe de altă parte s-a constatat și că ANAF deține deja unele informații referitoare la contribuabili.

Formularul 088 a fost eliminat. Ce spune ANAF

„Agenția Națională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminării formularului 088, . Pentru a evita blocarea activității de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor și asigurarea continuității activității economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum și aplicațiile informatice”, spune ANAF.

Formularul 008 a fost introdus în 2015, iar firmele trebuiau să-l completeze pentru a solicita o înregistrare de tip TVA, dar problemele au început să apară, deoarece în baza acestuia, ANAF respingea în masă înregistrarea companiilor în scopuri de TVA și a anulat din oficiu mai multe firme care dețineau dreptul de a aplica TVA.

Ce se întâmplă după ce formularul 088 a dispărut

Formularul a fost eliminat, dar criteriile de solicitare și repepectiv de aprobare a formularului rămân neschimbate.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 650/2015, invitația se face în scris și este alcătuită, ca și până acum, din:
data, ora și locul la care contribuabilul este obligat să se prezinte, baza legală a solicitării, scopul solicitării și documentele pe care contribuabilul este obligat să le prezinte.

Potrivit documentului apărut după elminarea formularului 088, criteriile în funcție de care se va condiționa înregistrarea în scopuri de TVA sunt:

persoana impozabilă să nu se afle în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social și/sau sediilor secundare și nici în afara acestora – pentru asta, contribuabilul va depune o declarație pe propria raspundere;

asociații si/sau administratorii entității care solicită înregistrarea în scopuri de TVA să nu aibă înscrise în cazierul fiscal infracțiuni;

evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intenției ți capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA.

Adrain Benta, un consultant fiscal, atrage atenția asupra urmărilor eliminării formularului 088.
„In acest moment, cel mai îngrijorător fapt mi se pare introducerea procedurii automate de anulare a codului de TVA de către aplicația informatică a ANAF. Practic, softul ANAF va decide în functie de informațiile pe care le deține ce contribuabil își va pierde codul de TVA, chiar dacă acest contribuabil are la îndemana o procedură de justificare sau contestare a înscrierii pe lista ghinionițtilor. Această decizie a softului poate fi generată nu numai de fapte cu intenție de evaziune, ci și de simplele erori umane”, susține Adrian Benta, consultant fiscal.