Home » Știri » Gripă aviară în opt țări din Europa. Epidemia s-ar putea extinde

Gripă aviară în opt țări din Europa. Epidemia s-ar putea extinde

Octavian Palade / 21.11.2016, 12:14
Gripă aviară în opt țări din Europa. Epidemia s-ar putea extinde

Se semnalează o nouă epidemie de gripă aviară în opt țări din Europa. Specialiștii avertizează că există risc de extindere din cauza migraţiei păsărilor.

Opt țări europene sunt afectate de apariţia în ultimele săptămâni a unor focare de gripă aviară. Autoritatea pentru siguranţa alimentelor din Ungaria a ordonat la sfârșitul săptămânii trecute sacrificarea tuturor păsărilor pe o rază de un kilometru în jurul unor focare identificate în sudul ţării, relatează agenţia de presă MTI, citată de Xinhua, potrivit news.ro.

În Ungaria, zeci de mii de păsări vor fi sacrificate în apropierea oraşelor Bugac şi Kiskunmajsa, în regiunea Bacs-Kiskun, fermierii fiind despăgubiţi.

Autoritatea veterinară naţională a ordonat săptămâna trecută ca toate păsările din regiunile Bekes, Bacs-Kiskun şi Csongrad să fie ţinute închise, pentru a preveni contactul acestora cu raţele sălbatice care au răspândit virusul H5N8.

Măsuri asemănătoare pentru protejarea sau sacrificarea păsărilor au fost luate în Germania, Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croaţia şi Elveţia, care sunt expuse pentru că se află pe ruta de migraţie a raţelor, potrivit Reuters.

În Germania, două epidemii din nordul ţării au ucis 3.000 de pui şi au dus la sacrificarea a 33.000 de pui la o fermă.

În Franţa, cel mai mare crescător de păsări din Europa, nu s-a înregistrat cazuri de îmbolnăvire, dar țara a impus joia trecută măsuri preventive fermierilor şi a restricţionat vânătoarea, din cauza epidemiilor din statele vecine.

Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU (FAO) transmite că epidemia de gripă aviară a izbucnit acum două luni şi va continua să pună în pericol Uniunea Europeană până în primăvara anului 2017.

Ca măsură preventivă, Ucraina a decis vineri să suspende importurile de păsări şi produse din carne de pasăre din  Austria.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.