Home » Știri » Imobilele confiscate de stat vor intra gratuit în administrarea instituțiilor publice

Imobilele confiscate de stat vor intra gratuit în administrarea instituțiilor publice

Octavian Palade / 14.11.2016, 15:21
Imobilele confiscate de stat vor intra gratuit în administrarea instituțiilor publice

Legea care permite statului să ofere gratuit imobilele confiscate în administrarea instituţiilor publice a fost promulgată de președinte.

Imobilele confiscate, aflate în proprietatea privată a statului, ar putea fi oferite, cu titlu gratuit, în administrarea autorităţilor şi instituţiilor publice, în funcţie de necesităţi, prin hotărâre a Guvernului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea referitoare la acest lucru, transmite news.ro.

Inițiatorul legii este senatorul PSD Liviu Pop, care a venit cu acest proiect după ce Curtea Constituţională a respins, în luna decembrie 2015, o OUG emisă de Guvernul Ponta, care avea prevederi similare. Curtea a decis că OUG are prevederi constituţionale, însă nu se susţinea argumentul urgenţei, iar Executivul nu era abilitat să ia aceste măsuri prin Ordonanţă.

Actul normativ prevede că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional sau a regiilor autonome, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanțelor, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Legea vine în completarea prevederilor OG 14/2007, care prevede modul şi condiţiile de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului. OG 14/2007 stabileşte condiţii pentru toate tipurile de bunuri – atât mobile, cât şi imobile -, concentrându-se pe valorificarea lor în special prin licitaţie.

Legea care a fost promulgată luni promulgată oferă condiţiile specifice pentru valorificarea bunurilor imobile pentru uzul altor instituţii publice.

Pentru ca bunurile să poată fi transmise, este nevoie de o cerere motivată din partea instituţiei beneficiare, care nu poate folosi clădirile decât ca sedii principale sau secundare.

Criteriile care vor fi luate în calcul pentru aprobarea cererii sunt lipsa spaţiului cu destinaţie de sediu, necesitatea extinderii actualului sediu, amplasarea imobilului, suprafaţa, starea tehnică, destinaţia actuală, data primirii solicitării, situaţia financiară a solicitantului şi eventualul impact asupra bugetului de stat.

Actul normativ a fost depus în luna februarie 2016 în Senat, însă a fost lăsată nediscutat până în septembrie, când a trecut prin proceduri în ambele Camere, fiind adoptat pe 25 octombrie.