Home » Știri » Ioan Oltean, audiat la DNA, în calitate de martor

Ioan Oltean, audiat la DNA, în calitate de martor

Octavian Palade / 25.10.2016, 13:59
Ioan Oltean, audiat la DNA, în calitate de martor

Ioan Oltean, deputat PNL, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor.

Deputatul Ioan Oltean a fost chemat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, el spunând că a fost audiat în calitate de martor într-un dosar. El a refuzat să spună în fața jurnaliștilor despre ce fapte este vorba şi care sunt persoanele vizate de această anchetă, scrie news.ro.

Totodată, deputatul PNL nu a dorit să ofere detalii dacă dosarul în care a fost audiat este unul deschis recent sau este o cauză mai veche.

Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pe 28 iulie, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

Cu toate că dosarul a fost trimis către instanță, procurorii fac noi cercetări în cazul lui Ioan Oltean şi Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă. Anchetatorii au explicat că noul dosar a fost constituit din cauză că nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii cerute de judecători şi imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar se caută probe potrivit cărora Ioan Oltean a primit 600.000 de euro într-o biserică, aşa cum a declarat un martor, precum și traseul acestor bani.

La începutul lunii octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus judecarea dosarului de corupţie al deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

În același dosar, au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii, precum şi omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici.

 

În dosarul rămas în cercetare la DNA, se află un denunţ al lui Adrian Alexandrescu, fost paroh la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila. Acesta acuză că, în anul 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin intermediul şoferului omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi declarat anchetatorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Fostul preot Adrian Alexandrescu ar fi făcut denunţul când se afla în penitenciar şi executa o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, el fiind eliberat condiţionat în luna iunie 2015.

În apărarea sa, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila și că acuzațiile lui Alexandrescu sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio probă.