Home » Știri » Brexit: ce spune Jean-Claude Juncker despre ieșirea Marii Britanii din bloc

Brexit: ce spune Jean-Claude Juncker despre ieșirea Marii Britanii din bloc

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 10:40
Brexit: ce spune Jean-Claude Juncker despre ieșirea Marii Britanii din bloc

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de părere că va dura mai mult de doi ani până când toate aranjamentele pentru Brexit sunt gata.

Juncker a declarat că procedurile finale pentru Brexit vor dura mai mult de doi ani, deoarece Europa trebuie să accepte toate aranjamentele și planurile Marii Britanii, scrie Reuters.

„Nu cred că… vom termina în 24 de luni procedurile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru a forja întreaga relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a declarat Juncker, referitor la Brexit.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, va declanșa procedurile Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene de la Lisabona, în martie 2016, pentru a începe discuțiile de divorț, care ar putea dura peste doi ani de zile.

Juncker a spus că, odată cu Brexit, peste 20.000 de legi vor trebui schimbate în Marea Britanie chiar înainte de ieșirea oficială din bloc și a adăugat că Marea Britanie nu are dreptul de a semna un tratat bilateral de schimb, dacă nu a iești încă oficial din Uniune.

„Ofertele comerciale sunt de competența UE… Marea Britanie nu poate completa un astfel de tratat cu jumătate din lume, deși face contrariul „, a conchis Jean Claude- Juncker.

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a dat de înțeles, joi, că pregătește o listă de datorii de până la 51 de miliarde de dolari. Oficialii de la Whitehall sunt, de asemenea, pe cale de a elabora propria lor listă de active.

Decizia vine după ce fostul reprezentat al Marii Britanii la Bruxelles, Sir Ivan Rogers, a avertizat că va solicita UE o factură de 45,5 miliarde de lire sterline pentru Brexit. Se pare că Brexit a explodat ca o bombă sub bugetul Uniunii Europene, iar Blocul va încerca să recupereze banii direct de la Marea Britanie.

Cu toate acestea, ca al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul UE, Guvernul britanic speră să obțină cel puțin 17 miliarde de lire din active. Datoriile sunt susceptibile și includ angajamentele de cheltuieli neplătite și efectuate înainte de referendum, fiind sume în numerar, proprietăți sau împrumuturi rambursabile.