Home » Știri » Locul în care Iisus a mers pe apă, descoperit de oamenii de știință. Unde se află

Locul în care Iisus a mers pe apă, descoperit de oamenii de știință. Unde se află

Pană Emanuela / 30.12.2021, 10:17
Locul în care Iisus a mers pe apă, descoperit de oamenii de știință. Unde se află

Orașul biblic în care Evangheliile povestesc despre Iisus săvârșind unele dintre cele mai faimoase minuni ale sale este acum o sursă de dezbatere în rândul arheologilor. Noul Testament menționează orașul biblic Betsaida ca loc în care a restabilit vederea unui orb sau a mers pe apă. Unde se află acest loc pomenit în scrierile sfinte.

Unde se află locul în care Iisus a mers pe apă

Multe minuni se presupune că Iisus ar fi făcut în Betsaida și a fost supărat că locuitorii orașului nu s-au „pocăit” după aceea, potrivit Scripturii. Locul este menționat de mai multe ori în Noul Testament, ca fiind orașul natal al ucenicilor lui Iisus, Filip, Andrei și Petru. De asemenea, ar fi locul în care Iisus a mers pe apă, a vindecat un orb (Marcu 8:22-25) și a hrănit 5.000 de oameni cu doi pești și cinci pâini.

Oricât de renumit în urmă cu 2.000 de ani, locația sa a fost uitată. Există însă doi candidați principali pentru Betsaida biblică de pe malul Mării Galileii: siturile arheologice de la e-Tell și el-Araj. (Un al treilea concurent, satul Messadiye, a fost în mare parte scos din cărți, pe motiv că ruinele de acolo par prea meschine pentru a se potrivi descrierilor și par să dateze dintr-o perioadă ulterioară).

Atât e-Tell, cât și el-Araj sunt destul de aproape unul de celălalt, lângă râul Iordan, când acesta se varsă în nordul Mării Galileii. Oricare s-ar putea potrivi cu caracterul biblic Betsaida ca sat de pescari, potrivit Live Science.

Este Et-Tell orașul biblic Betsaida?

Din 1987, o echipă condusă de un profesor de studii religioase la University of Nebraska Omaha, Rami Arav, a efectuat săpături la et-Tell, convinsă fiind că este Betsaida. În timp, ei au dezgropat un oraș mai vehi de 3.000 de ani care a fost locuit de milenii. Dovezile că acela ar fi fost orașul biblic și locul în care Iisus a mers pe apă păreau atât de convingătoare, încât guvernul Israelului a recunoscut situl drept Betsaida în jurul anului 1995.

Dar în ultimii au s-au făcut tot mai multe descoperiri în celălalt sit, el-Araj, guvernul slăbind sprijinul. Zona care cuprinde ambele orașe a fost numită Bethsaida Valley Nature Reserve. Unii oameni de știință s-au arătat îngrijorați de faptul că et-Tell nu pare să fi fost prea mare pe vremea când a trăit Iisus, iar în relatările antice se pare că Betsaida era destul de mare.

Situl arheologic Et-Tell
Situl arheologic Et-Tell

Cercetătorii nu sunt de acord în ceea ce privește dimensiunile orașului și numărul de descoperiri importante

Un profesor de la o universitate renumită a remarcat că rămășițele din Epoca Fierului (1200 î.Hr. – 550 î.Hr.) la et-Tell sunt substanțiale indicând că era un oraș considerabil la acea vreme. Dar, având în vedere că rămășițele din perioada romană timpurie, când a trăit Hristos, sunt destul de puține, spune el, nu ar trebui transe niște concluzii până când rămășițele din ambele situri nu vor fi descrise complet.

În schimb, Rami Arav spune că descoperirile romane de la et-Tell sunt considerabile și includ un templu roman, care s-ar fi construit după ce localitatea Betsaida a fost ridicată la rangul de oraș și i-a fost schimbat numele în Julias, în onoarea Iuliei (numită și Livia), soția împăratului roman Augustus.

Sau El-Araj este orașul biblic Betsaida și locul în care Iisus a mers pe apă?

Mordechai Aviam, directorul Institute for Galilean Archaeology din cadrul Kinneret College on the Sea of Galilee, sune că așezarea de la el-Araj datează cel puțin din secolul I d.Hr., în Israelul antic. El dirijează săpăturile la el-Araj împreună cu Steven Notley, profesor de studii biblice la Nyack College din New York.

O descoperire impresionantă este o biserică mare cu podele de mozaic care datează de aproximativ 1.500 de ani. Oamenii de știință cred că un text scris de un episcop bavarez pe nume Willibald în 724 d.Hr. face referire la biserică. Acesta descrie un pelerinaj la biserică, spunând „și de acolo au mers la Betsaida, reședința lui Petru și Andrei [apostolilor lui Iisus], unde acum există o biserică pe locul casei lor”. De asemenea, aici au fost găsite rămășițele unei băi romane care datează din vremuri mai vechi.

O parte din el era inundată

Studiile geologice au arătat faptul că o mare parte din acest sit arheologic ar fi fost sub apă în timpul secolului I d.Hr., când Iisus a trăit. La acel moment, „el-Araj nu ar fi un loc suficient de mare sau suficient de stabil la malul apei pentru a găzdui mai mult de câteva structuri”, a scris Shroder într-o lucrare publicată în „A Festschrift in Honor of Rami Arav: „And They Came to Bethsaida’”.

Situl arheologic el-Araj
Situl arheologic el-Araj

Pe de altă parte, cercetătorii din echipa el-Araj contestă aceste lucruri și susțin că o suficientă parte din sit ar fi fost deasupra apei pentru ca să se fi dezvoltat o astfel de așezare în timpul lui Iisus. Arav a sugerat într-un articol din 2020 publicat în revista Biblical Archaeology Review că o parte din el-Araj ar fi putut fi folosită ca tabără militară temporară în timpul secolului I d.Hr.

Robert Cargill, arheolog și profesor de iudaism și creștinism la University of Iowa, se declară încrezător că el-Araj este Betsaida. „Dovezile pentru el-Araj nu sunt doar convingătore; sunt copleșitoare și devin mai convingătoare cu fiecare sezon de săpături”, spune el.

Jonathan Reed, profesor de religie la University of La Verne din California, este de acord și el, spunând că el-Araj este „foarte probabil” Betsaida.

În schimb, alții spun că este posibil ca ambele așezăminte să fie parte din orașul biblic Betaisda. Ce e cla e că încă mai este nevoie de multe săpături și dovezi palpabile pentru a ajunge la o concluzie clară. În ambele locuri continuă să se desfășoare săpături.