Home » Știri » Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice. În ce situații se face excepție de la regulăn

Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice. În ce situații se face excepție de la regulăn

Toader Mihai / 07.10.2021, 22:13
Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice. În ce situații se face excepție de la regulăn

Se pare că masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice din Capitală, iar măsura va intra în vigoare începând de mâine, 8 octombrie 2021. Haideți să vedem în ce situații se face excepție de la purtarea măștii sanitare în spațiile publice.

Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice

Mai exact, joi seară, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis ca masca de protecție să devină obligatorie în toate spațiile publice aglomerate din Capitală. După cum spuneam, măsura va intra în vigoare începând de vineri, 8 octombrie, de la ora 00:00. Autoritățile au luat această decizie ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de coronavirus.

”Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, întrunit, joi seară, în ședință extraordinară, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, constată că la nivelul Municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 07.10.2021, ora 10.03 este de 11,49/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 08.10.2021 ora 00:00 se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise”, transmite Prefectura București.

Tot joi, Ministerul de Interne a emis noi precizări în ceea ce privește purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, pentru persoanele din localitățile unde rata de infectare depășește pragul de 6 la mia de locuitori. Mai exact, conform autorităților, purtarea măștii de protecție nu este obligatorie dacă persoana în cauză este singură pe stradă.

Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice deschise
Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile publice deschise

Cine face excepție de la purtarea măștii de protecție

În spațiile publice închise

Potrivit instituției, nu este obligat să poarte masca de protecție un angajat care lucrează singur în birou. De asemenea, fac excepție de la purtarea obligatorie a măștii persoanele care suferă de afecțiuni ce afectează capacitatea de oxigenare. În acest caz, medicul de medicină a muncii trebuie să efectueze o evaluare a riscului.

Totodată, purtarea măștii de protecție nu este obligatorie pentru cei care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante. De asemenea, nu sunt obligați să poarte mască de protecție nici prezentatorii TV și invitații acestora, însă trebuie să respecte o distanță de 3 metri între ei. Printre cei care fac excepție de la această regulă se află și copiii mai mici de 5 ani.

În spațiile publice deschise

În ceea ce privește purtatul măștii de protecție în spațiile deschise, sunt exceptate de la această regulă persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Conform comunicării oficiale, purtarea măștii în spații publice deschise nu este obligatorie nici pentru cei care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare. După cum am menționat și mai sus, în acest caz este necesară o evaluare a riscului din partea medicului de medicină a muncii sau a medicului curant.

Mai fac excepție de la purtarea măștii în aer liber și persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante. De asemenea, nu este obligatorie masca de protecție nici pentru copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant, dar nici pentru cei cu vârste sub 5 ani.