Home » Știri » Mituri despre aparatul dentar – Câte tipuri de aparat există și de ce se feresc cei mai mulți să își pună unul

Mituri despre aparatul dentar – Câte tipuri de aparat există și de ce se feresc cei mai mulți să își pună unul

Manolică Anca / 29.10.2020, 16:51
Mituri despre aparatul dentar – Câte tipuri de aparat există și de ce se feresc cei mai mulți să își pună unul

Tot mai mulți pacienți devin interesați de aparatele dentare și caută fel și fel de informații utile pe internet. Însă, unele dintre acestea pot fi doar niște mituri. Ideal ar fi să se adreseze direct medicilor stomatologi, pentru că ei sunt cei mai în măsură să ofere o informație corectă. Iată cele mai cunoscute mituri despre aparatul dentar.

Mituri despre aparatul dentar

Aparatul dentar reprezintă un tratament ortodontic folosit pentru alinierea dinților incorect poziționați, în scopuri de sănătate cosmetică și dentară. Iată câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre aparatul dentar.

Aparatul nu funcționează în cazul adulților

Este total gresit. Acest tratament funcționează pentru pacienții de orice vârstă, atâta timp cât aceștia nu prezintă probleme grave de sănătate orală. Există posibilitatea ca unele tratamente aplicate adulților să dureze mai mult decât cele în cazul copiilor sau adolecenților, datorită structurii osoase care a încetat să se mai dezvolte.

Chiar dacă abordarea tratamentului ortodontic, poate fi puțin diferită la adulți, niciodată nu este prea târziu să porți un aparat dentar. Este important să ai un zâmbet frumos și sănătos atât la 15 ani, cât și la 45 de ani.

Apratul dentar este foarte eficient pentru o bună sănătate orală
Apratul dentar este foarte eficient pentru o bună sănătate orală

Tratamentul ortodontic este dureros

Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, astfel că, dimensiunile brackeți-lor au devenit mai mici, mult mai bine finisate și mai puțin iritante pentru buze, obraji sau limbă. Aplicarea aparatului nu este deloc dureroasă, dar, în unele cazuri, poate apărea o durere sau un disconfort la nivelul dinților, ce va dispărea după primele zile.

Durata tratamentului este garantată

Specialistul ortodont nu va putea ști cu exactitate cât va dura tratamentul, însă poate face o estimare. Și nici nu se poate face comparație între tratamentele a doi pacienți diferiți.

Sunt destul de mulți factori care pot influența durata lui, precum: densitatea osoasă a pacientului, modul în care dinții răspund la forțele aplicate asupra lor sau neprezentarea la controalele obligatorii ce trebuie făcute.

După scoaterea aparatului, dinții vor rămâne mereu drepți

Dinții, prin natura lor, prezintă un anumit grad de mobilitate. Iar pe parcursul vieții, aceștia vor avea tendința de a își modifica poziția din cauza forțelor masticatorii. Pentru ca aceștia să își păstreze poziția de la finalul tratamentului, recomandarea medicului ortodont este purtarea gutierei de contenție și a firului de contenție.

Nu poți practica sport dacă porți aparat

Ba da, se poate, doar că este foarte important să porți un dispozitiv de protecție dentară dacă practici sporturi de contact, precum arte marțiale, box, handbal, baschet. Acesta te va ajuta să îți protejezi dinții și previne posibilele fracturi maxilare.

Aparatul dentar declanșează alarma la controlul de securitate din aeroport

Nu trebuie să își faci griji în această privință, pentru că metalul aparatului nu este același pe care aparatele din aeroport încearcă să îl detecteze. Deci este puțin probabil ca cea alarmă să pornească.

Câte tipuri de aparate există

La momentul actual, există șase tipuri de aparate care ajută la îndreptarea dinților.

Aparatele dentare metalice – sunt cele mai comune, și, în raportul calitate-preţ, sunt cele mai eficiente. Sunt eficiente în tratarea tuturor anomaliilor dento-maxilare, se pot personaliza placul fiecăruia, cu ajutorul elasticelor colorate. Singurul inconvenient la acest tip de aparat este vizibilitatea pronunțată, cu privire la aspectul fizic.

Apratul dentar este foarte eficient pentru o bună sănătate orală
Apratul dentar este foarte eficient pentru o bună sănătate orală

Aparatele dentare transparente-safir – dacă ești interesat și de felul în care se vede, această opțiune este una din cele mai accesibile. Sunt realizate dintr-un cristal matur de safir, un mineral foarte dur, aproape invizibil, cei din jurul tău observând destul de greu că îl porți.

Datorită formei rotunjite a marginii bracketurilor, acesta oferă un confort mai mare și adaptarea va fi de foarte scurtă durată. În ceea ce privește eficiența, aceasta este foarte apropiată de cea a aparatelor metalice. Un dezavantaj îl constituie rezistența mai mică a bracketurile decât cele ale unui aparat metalic.

Aparatele dentare tip Gutierăacestea sunt invizibile, nu conțin bracketuri sau sârme și îndreaptă dinţii într-un mod destul de eficient. Folosesc o tehnologie computerizată 3D care transformă amprentele dentare într-o imagine 3D, după care se vor realiza seturile de gutiere. Acesta va îndrepta, progresiv, dinții, iar marele avantaj este că oferă un confort deosebit faţă de celelalte tipuri de aparate. În ceea ce privește prețul, acesta este relativ mic în comparaţie cu celelalte tipuri de aparate estetice.

Aparatele dentare Ceramice – se realizează din ceramică de culoare albă, semi-transparentă, care se îmbină bine cu dinţii și sunt foarte rezistente la pete. Sunt confortabile, iar pacienţii se acomodează într-un timp foarte scurt. Unicul dezavantaj este fragilitatea crescută față de restul aparatelor.

Aparatele dentare linguale – cea mai estetică variantă pentru un aparat dentar, pentru că se aplică pe suprafaţa internă a dinţilor și nu va fi deloc vizibil. Ultimele generaţii folosesc o tehnică computerizată pentru a stabili planul de tratament, fiind, astfel, eficiente în majoritatea cazurilor. Marele avantaj al acesora este că vei avea posibilitatea de a vedea cum va arăta rezultatul final al tratamentului, chiar înaintea începerii acestuia. Printre avantaje se numără și gradul ridicat de confort pe care îl oferă și timpul mai redus de tratament, datorită materialelor şi tehnicii de fabricare folosită. Marele dezavantaj îl reprezintă costul ridicat.

Aparatele dentare mobile – acestea pot fi scoate oricând din gură. Sunt concepute, în special, pentru a ghida creşterea maxilarelor, astfel încât dinţii să aibă locul necesar pentru o poziţie corectă. acestea sunt folosite, în special, pentru copii aflaţi în plin proces de creştere. În plus, aparatele dentare mobile tratează anomaliile dento- maxilare de la stadiul lor incipient, astfel tratamentul este mai eficient şi fără risc de recidivă.