Home » Știri » Mituri despre vaccinul anti-Covid 19. 4 teorii ale conspirației, explicate de specialiști

Mituri despre vaccinul anti-Covid 19. 4 teorii ale conspirației, explicate de specialiști

Bucur Ioana / 25.11.2020, 17:25
Mituri despre vaccinul anti-Covid 19. 4 teorii ale conspirației, explicate de specialiști

Încă de la izbucnirea pandemiei, specialiștii au spus că cea mai bună armă împotriva virusului este vaccinarea populației. Acum, când guvernele anunță primele campanii de imunizare, eforturile din ultimele luni se lovesc de apariția unor mituri despre vaccinul anti-Covid 19. Patru teorii ale conspirației, demontate de cercetători.

Internetul, sufocat de mituri despre vaccinul anti-Covid 19. Patru teorii ale conspirației, explicate de specialiști.

Primele efecte negative ale vaccinului anti-Covid 19 au apărut deja, înainte ca populația să primescă primele doze. Vorbim despre zvonurile, campaniile de dezinformare, știrile false și miturile despre vaccinul anti-Covid 19. Specialiștii au demontat, pas cu pas, patru dintre cele mai răspândite mituri despre vaccinul anti-Covid 19.

1. Vaccinul anti-Covid 19 nu ar fi sigur pentru că a fost dezvoltat prea repede

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre vaccinul anti-Covid 19 susține că acesta nu ar sigur din cauza faptului că a fost dezvoltat mult prea repede, în comparație cu cele din anii trecuți. Teorie contrazisă de medicul imunolog Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford. Acesta a explicat, pentru stirileprotv.ro, că s-a putut ajunge „la o asemenea performanță medicală pentru că cercetările nu au început de la zero”.

Reprezentanții AstaZeneca, unul dintre dezvoltatorii vaccinului anti-Covid 19, au transmis, pentru aceeași sursă, că au reușit să reducă timpul alocat procesului birocratic pentru că, încă din timpul procesului de cercetare, au trimis datele obținute autorităților de reglementare din Europa, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Canada, ceea ce a însemnat, la finalul procesului de dezvolvare și testare, că autorizarea nu a durat la fel de mult, instituțiile având acces deja la toate datele.

2. Vaccinul anti-Covid 19 ar provoca apariția unor „anomalii”

Una dintre cele mai periculoase teorii ale conspirației încearcă să inducă teamă și neîncredere, propagând informația că, după ce este injectat, vaccinul anti-Covid 19 ar provoca dezvoltarea unor anomalii. Neadevărat, spun cercetătorii. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică, a explicat că vaccinul nu aduce în corpul oamenilor nicio anomalie, nicio schimbare la nivelul ADN-ului uman, el nefăcând altceva decât să învețe celulele sistemului imunitar să răspundă mai rapid la apariția noului coronavirus în organism. 

„Avem agenţia europeană pentru medicamente, este agenţia supremă care dă autorizaţie ca vaccinul să fie pus pe piaţă, iar numai atunci când vaccinul va fi sigur va fi pus pe piaţă”, a spus Ștefan Turcu, Comisia Europeană.

3. Vaccinul este doar un pretext pentru a implanta un cip în oameni

Este printre primele teorii ale conspirației, apărută din primele luni ale pandemiei. Dacă, în primăvară, se credea că termoscannerele de la intrarea în magazine sau instituții publice implantau cipuri în oameni, a venit rândul vaccinului. Afirmație fără niciun fundament, spun specialiștii.

4. Bill Gates a plănuit pandemia ca să se îmbogățească de pe urma ei

La scurt timp după ce a anunțat că a finanțat dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, adepții teoriilor conspiraționiste l-au acuzat pe miliardar că ar dori, de fapt, să implanteze cipuri în populația planetei, iar vaccinarea ar fi fost cea mai ușoară metodă de a o face.

„Este necesar să se afle adevărul. Sper că totul se va liniști și că oamenii vor înțelege cum stau lucrurile (…) Vrem să ne asigurăm că nu există oameni care să moară din cauză că nu au acces la un vaccin”, a transmis acesta, în cadrul unui interviu pentru CNBC.