Home » Știri » Știri sociale » Modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator. Cum se completează și ce trebuie să știi

Modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator. Cum se completează și ce trebuie să știi

Manolică Anca / 26.03.2021, 14:15

Modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator. Tot ce trebuie să știi despre noile măsuri anunțate de autorități și ce se întâmplă cu vechiul model de declarație.

Modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator

În urma exploziei numărului cazurilor de infectări cu Covid-19, autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei de coronavirus au anunțat noi restricții în România. În zonele în care numărul cazurilor crește semnificativ, măsurile vor fi mai aspre.În ceea ce privește declația pe propria răspundere, autoritățile au ținut să precizeze că vor rămâne în vigoare aceleași modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator valabile și până acum, doar că va fi modificată ora.

Până acum, carantina de noapte se aplica în intervalul 22.00-05.00, iar conform noilor reglementări anunțate circulația va fi restricționată de la ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile în care rata de infectare este peste 4 la mia de locuitori. În cazul localităților în care indicele depășește 7,5 la mia de locuitor, aceste restricții se vor aplica pe durata întregii săptămâni.

„Da, va fi necesară declarație pe propria răspundere după ora 20.00, în care să fie menționat motivul deplasării. Este aceeași declarație, pentru că motivele rămân cele valabile și acum (n.r. – pentru carantina de noapte de la ora 22.00)”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

Așadar, există patru astfel de documente tip, două modele de declarație pe proprie răspundere și două modele de adeverință de la angajator, în funcție de rata de incidență a localității. Acestea se regăsesc în Galeria Foto sau pot fi descărcate de aici.

Declarația pe propria răspundere nu se modifică
Declarația pe propria răspundere nu se modifică

Ce conțin aceste modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator

Așadar, conform noilor reglementări, se schimbă intervalul orar în care circulația este permisă numai în baza unei declarații pe propria răspundere. Circulația persoanelor în afara locuinței este permisă doar în intervalul orar 05:00-20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul 4-7,5 la mie. Dacă se depășește pragul de 7,5 la mia de locuitori, aceste restricții vor fi aplicate în toate zilele săptămânii.

În cazul în care o persoană este oprită de poliție, trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere sau legitimaţia de serviciu și adeverinţa eliberată de angajator. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Conform reglementărilor care sunt în vigoare și acum, după intervalul de la care intră în vigoare restricțiile se va putea circula doar în următoarele cazuri:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
  2. deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente (inclusiv vaccinare);
  3. deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Cele mai importante măsuri luate de autorități

  • În zonele unde incidența depășește 4 la mie în ultimele 14 zile în timpul vineri și în weekend circulația va fi permisă doar până la orele 20.00, iar activitatea operatorilor economici activitatea va fi permisă până la orele 18.00.
  • Dacă incidența depășește 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la orele 20.00 toată săptămâna, iar activitatea operatorilor până la ora 18.00.
  • În noaptea de 27/28.03 măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah (Paștele Evreiesc).
  • În noaptea de 3 spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.
  • Pentru 1, 2 mai, Paștele Ortodox, reglementarea va apărea în următoarea Hotărâre de Guvern. Nu se pune însă discuția de a limita participarea la slujba de Înviere.
  • Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată acolo unde incidența depășește 4 la mie. Nu este inclus sportul de performanță.
  • Nu există interdicție de ieșire din localitate.
  • Localitățile care sunt în carantină rămân în carantină.
  • Se respectă HG. Când se ajunge la 4 la mie se convoacă Comitetul și apoi se aplică automat.
  • Declarația este necesară după ora 20.00. (Modelele se regăsesc în Galeria Foto)
  • Dacă incidența este sub 4 la mie se poate circula până la ora 22.00.

Restricțiile vor intra în vigoare în seara de duminică, 28 martie 2021, iar aplicabilitatea lor va înceta atunci când rata de infectare scade sub 3,5 la mie.