Home » Știri » Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. De ce se face în această zi pomenirea morților și ce se dă de pomană

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. De ce se face în această zi pomenirea morților și ce se dă de pomană

Bucur Ioana / 29.10.2020, 10:59
Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. De ce se face în această zi pomenirea morților și ce se dă de pomană

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinilor ortodocși. Când se încep, de fapt, pregătirile pentru pomenirea morților? Află ce nu ai voie să faci în această zi și ce se dă de pomană.

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților. Când se încep pregătirile pentru pomenirea morților?

Potrivit Calendarului Ortodox 2020, anul acesta, Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților va fi prăznuită sâmbătă, 31 octombrie. Gospodinele încep pregătirile cu o zi înainte, de preferat după lăsarea serii. Bucatele ce urmează să fie duse la biserică și date de pomană se pregătesc de vineri.

De ce se face pomenirea morților în ziua de sâmbătă?

În ciuda faptului că este o sărbătoare pe care românii creștini ortodocși o respectă cu strictețe, puțini știu care este semnificația sa și de ce se face în această zi pomenirea morților. Ziua de sâmbătă ar fi fost aleasă pentru pomenirea celor adormiți de Sfinții Părinți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.

Tradiții și superstiții. Ce se face de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților

În ziua în care celebrăm Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, femeile se duc la biserică pentru a sfinți coliva, prescura, vinul și toate pachetele cu alimente ce vor fi date de pomană.  Coliva pregătită pentru Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților se decorează cu Sfânta Cruce și, după preferințe, cu bomboane colorate. De Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților se dă de pomană pilaf, pește, carne, sarmale sau orice alt fel de mâncare gătită. În afară de alimente, femeile vor duce la biserică și tămâie, cărbuni și un prosop, ce vor fi sfințite și oferite apoi unei persoane cunoscute, pentru a cinsti amintirea sufletelor persoanelor dragi decedate.

Ce ar trebui să conțină pachetele ce se dau de pomană de Sâmbăta Morților
Ce ar trebui să conțină pachetele ce se dau de pomană de Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților trebuie respectate și anumite obiceiuri. Astfel, în biserică, bărbații trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile, în partea jumătatea stângă a lăcașului de cult. După ce s-a dat binecuvântarea Sfintei Liturghii, fiecare persoană din biserică trebuie să se întoarcă la locul ei și nu trebuie să se mai închine nimeni la sfintele icoane. O altă tradiție de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților spune că, în această zi, trebuie să fii împăcat cu toată lumea și să-ți ceri iertare de la cei pe care i-ai supărat. Trebuie să îmbraci haine curate, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit atunci când merg la biserică.

Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților

Tradiții sau superstiții, există și o listă de gesturi și acțiuni pe care creștinii ortodocși nu au voie să le facă de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților. În această zi, se spune că nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Vizitele sunt și ele interzise, exceptând cazurile în care sunt făcute pentru a se da pomană. De Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților nu se spală și nu se muncește. Dacă participi la slujbă, nu trebuie să ieși din biserică înainte de a se termina Sfânta Liturghie.

Ce se dă de pomană de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, femeile duc la biserică o sticlă mica de vin, colivă și preparate pregătite de vineri, pentru a putea și date de pomană. Pachetele se fac de acasă și se impart abia după ce se termină slujba, împreună cu o lumânare. Fiecare pachet trebuie să conțină un colac și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.