Home » Life & Style » Mușcătura de căpușă la pisici – cum scoți căpușa și ce boli pot apărea în urma „atacului”

Mușcătura de căpușă la pisici – cum scoți căpușa și ce boli pot apărea în urma „atacului”

Bucur Ioana / 28.10.2020, 16:25

Mușcătura de căpușă la pisici poate provoca mai multe boli extrem de grave, unele punându-le chiar viața în pericol. Află mai jos ce trebuie să faci în cazul în care decoperi una în blana animalului de companie.

Mușcătura de căpușă. Ce sunt, de fapt, paraziții ce dau bătăi de cap proprietarilor de câini și pisici

Căpușele apar în special în lunile mai și iunie, însă schimbările climatice au modificat perioada în care acestea se înmulțesc în spațiile cu multă verdeață. Mușcătura de căpușă poate provoca boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme. Căpușele, numite și ixodide, sunt paraziți ce se hrănesc cu sângele gazdei – organismului de care se atașează. În timp ce se hrănesc, pot transmite mai multe boli periculoase cauzate de virusuri sau bacterii.

Ce boli pot apărea în urma mușcăturii de căpușă? 

Mușcătura de căpușă la pisici provoacă, în cele mai multe cazuri, borelioze, ehrlichioze, anaplasmoze, babesioze, piroplasmoze dar și altele. Dintre cele 27 de tipuri de căpușe identificate în România, cea mai des întâlnită este Ixodes Ricinus. Aceasta preferă spațiile cu multă verdeață, cum sunt parcurile, grădinile, și se găsesc atât în mediul rural, cât și în mediul urban.

Piroplasmoza sau babesioza la pisici este o boală infecțioasă cauzată de protozoarele din căpușele din specia Babesia. După ce se atașează de gazdă, microorganismele dăunătoare din parazit pătrund în sânge și încep să se reproducă în mod activ în interiorul celulelor gazdei, provocând distrugerea celulelor roșii. Babesioza la pisici poate accelera un proces inflamator care poate provoca paralizia membrelor sau chiar decesul animalului.

Sănătatea pisicilor, pusă în pericol de bacteriile și virusurile transmise de căpușe
Sănătatea pisicilor, pusă în pericol de bacteriile și virusurile transmise de căpușe

Primele simptome ale piroplasmozei, boală provocată de mușcătura de căpușă la pisici 

Piroplasmoza debutează cu febră mare, lipsa poftei de mâncare, respirație sacadată, slăbiciune în membre și în corp. Dacă observați aceste manifestări la două-patru zile după ce pisica a fost mușcată de o căpușă, mergeți de urgență cu animalul la un medic veterinar. Medicii vor preleva probe de urină și de sânge pentru confirmarea diagnosticului de piroplasmoză. Tratamentul piroplasmozei este unul puternic, care poate afecta organismul animalului de companie.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni mușcătura de căpușă?

Este recomandat ca după fiecare plimbare în aer liber să verificați cu simț de răspundere blana animalului de companie. De cele mai multe ori, căpușele se văd cu ochiul liber și se așază în locuri precum zona capului, a gâtului și a membrelor sau pe burtă. O altă metodă eficientă de a elimina riscul mușcăturilor de căpușe este folosirea unui antiparazitar eficient împotriva acestora.

Pentru prevenirea căpușelor la animalul de companie există și varianta vaccinului împotriva bolilor ce pot fi transmise de căpușe. Informațiile amănunțite despre astfel de vaccin se obțin doar la medicul veterinar.

Primele simptome ale bolilor transmise de mușcătura de căpușă la pisici
Primele simptome ale bolilor transmise de mușcătura de căpușă la pisici

Cum se scot căpușele din pielea animalului de companie?

Dacă ați descoperit o căpușă pe corpul animalului de companie, aceasta trebuie scoasă respectând câteva reguli. După ce dați părul la o parte din zona respective, folosiți o pensetă subțire, dar solidă și apucați parazitul cât mai aproape de piele posibil. Trageți ușor, aplicând presiune pe piele, până ce căpușa se desprinde. Zona afectată se curăță apoi cu dezinfectant: se poate folosi betadină. Căpușa poate fi omorâtă prin punerea în alcool. Dacă parazitul a stat mult pe corpul animalului, se recomandă vizita la medicul veterinar.

Dacă simțiți că situația vă depășește complet, cel mai bine este să apelați la medicul veterinar, care poate înlătura căpușa de pe animalul de companie.