Home » Știri » NASA pregătește un rover care va pleca spre Marte în 2020

NASA pregătește un rover care va pleca spre Marte în 2020

Sebastian Rotaru / 10.02.2017, 11:08
NASA pregătește un rover care va pleca spre Marte în 2020

În 2020, NASA are de gând să trimită un nou rover pe Marte, dar locul în care acesta va ateriza este, momentan, dezbătut intens de către agenție.

NASA va găzdui ateliere la Hotelul Doubletree Monrovia, California, în data de 8-10 februarie și discută despre cel mai potrivit loc pentru ca roverul să aterizeze, scrie iflscience.com.

În prezent sunt discutate opt posibile locuri de aterizare, iar situl unde va ateriza roverul trebuie să fie unul unde să se poată locui, iar viața robotului să nu fie pusă în pericol, pentru ca acesta să poată preleva mostre din sol, iar apoi să revină pe Pământ.

La ultima aterizare din 2015, cel mai bun loc pentru aterizare, dintre cele 21 posibile, a fost un vechi lac secat, numit Craterul Jezero, localizat în emisfera nordică. Al doilea posibil loc era cel unde roverul  NASA’s Spirit a aterizat în anul 2004, în Columbia Hills, și care este cunoscut ca fiind un loc ce îndeplinește multe dintre cerințele NASA.

Dintre cele opt posibile locuri pentru aterizarea roverului din 2020, lupta se va da între trei sau patru dintre ele. „Cei prezenți la atelierul de creație sunt așteptați să dezvolte o discuție cuprinzătoare și persuasivă, legată de locul ideal pentru aterizarea misiunii din 2020, dar și modul în care obiectele de știință ale misiunii pot fi concepute”, scrie pe site-ul evenimentului.

Un al patrulea atelier va avea loc înainte de misiune, iar atunci NASA va lua decizia finală cu privire la locul aterizării.

Cele mai posibile locuri de aterizare au fost evaluate de către satelitul Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), care a cartografiat planeta, încă de la intrarea sa în orbită în 2006. Folosind imaginile de la acesta, de exemplu, cercetătorii pot crea o hartă 3D pentru a vedea unde este cel mai bun loc pentru rover și dacă zona este una plină de bolovani – ceea ce ar putea distruge roverul.

„Din perspectiva evaluării potențialului loc de aterizare, Mars Reconnaissance Orbiter reprezintă nava specială care poate aduna toate informațiile de care avem nevoie”, a declarat directorul adjunct al atelierului, Matt Golombek, de la Laboratorul de Propulsie din Pasadena, California.

Imaginile făcute de satelirul MRO au fost analizate și în vederea unui loc perfect pentru o aterizare umană, iar 45 de locații au fost deja analizate. Se pare că 200 km din ceea ce a fost studiat până acum ar fi un perimetru numai bun unde astronauții să facă cercetări.

Roverul Marte, care va ateriza în 2020, va fi lansat în iulie 2020 și va ajunge pe Marte la începutul lui 2021, aproximativ în perioada în care va ajunge și roverul european ESA’s Exomars. Împreună, mașinăriile vor participa la cel mai mare studiu de pe Marte, care va analiza dacă este posibilă sau nu viața acolo.