Home » Știri » Cine va face parte din noua administrație Trump. Printre nume, fostul primar al New York-ului

Cine va face parte din noua administrație Trump. Printre nume, fostul primar al New York-ului

Octavian Palade / 10.11.2016, 13:36
Cine va face parte din noua administrație Trump. Printre nume, fostul primar al New York-ului

Lista cu posibili membri ai administraţiei Trump ar putea să fie o răsplată pentru cei care i-au fost loiali pe parcursul campaniei electorale.

Progresişti însă etichetează viitorul cabinet al lui Trump ca fiind unul al „ororilor”, care va da ţara înapoi cu opt ani în politica internă şi externă, potrivit AFP şi Reuters, citate de news.ro.

Față de cea mai mare parte a elitei Partidului Republican, fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani l-a susţinut întotdeauna pe Trump. Recompensa pentru o astfel de loialitate ar putea fi postul de Procuror General pentru fostul procuror de district, care a luptat împotriva infracţionalităţii din Gotham în anii ‘80.

Newt Gingrich, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a fost un susţinător loial al lui Trump. Însă declaraţiile sale dure şi atacurile personale la adresa familiei Clinton l-au făcut pe Trump să ezite în a-l numi candidat la vicepreşedinţie. Conflictul dintre Gingrich şi Clinton s-a accentuat după ce republicanul a condus o campanie pentru demiterea lui Bill Clinton în 1998.

După victoria lui Trump, fostul congresman de Georgia ar putea fi răsplătit cu funcţia de secretar de stat, ceea ce ar avea implicaţii majore pentru politica externă americană şi pentru rolul Washingtonului în comunitatea internaţională.

Numele fostului ambasador american la ONU John Bolton este vehiculat de asemenea pentru a prelua conducerea diplomaţiei. Însă numirea acestuia la conducerea diplomaţiei americane le dă fiori reci diplomaţilor din întreaga lume. El a fost unul dintre stâlpii  doctrinei neoconservatoare care a marcat politica externă a fostului preşedintele George W. Bush. Majoritatea analiştilor spun că efectele acesteia sunt resimţite încă în Orientul Mijlociu.

Guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, a fost și el un susţinător înfocat al lui Trump pe tot parcursul campaniei. Acesta se confruntă însă cu probleme judiciare în scandalul Bridgegate. Potrivit acuzaţiilor, membrii echipei guvernatorului de New Jersey au pus în pericol populaţia în septembrie 2013, când au ordonat închiderea unor benzi de circulaţie către Podul George Washington, pentru a pedepsi un primar democrat care nu îl sprijinise pe Christie. Acesta din urmă a negat că ar fi avut informaţii despre măsură.

Trump însă nu este descurajat de scandaluri, astfel că numele lui Christie este încă în cărţi pentru o funcţie importantă în noua administraţie.

Lista lui Trump: Fostul rival ar putea să-i devină colaborator

Neurochirurgul Ben Carson, fostul rival al lui Trump în alegerile primare, ar putea fi numit Chirurg General în noua administraţie. Trump l-a numit în trecut un chirurg „strălucit”, dar pentru americanii din clasa de mijloc, care vor îngrijire medicală accesibilă, ar putea fi o dezamăgire.

Într-un interviu acordat înainte de alegeri, Carson a afirmat că încă mai negociază ce rol va juca în viitoarea administraţie. Acesta era însă destul de sigur că va ajuta la crearea unui plan care să înlocuiască Obamacare.

În timpul campaniei, Trump a promis că va aduce mai mulţi lideri din sectorul privat în cabinetul său, iar directorul din industria petrolului Forrest Lucas se află în fruntea acestei liste. Cofondatorul companiei de produse petroliere Lucas Oil este vehiculat pentru funcţia de secretar de Interne. În această poziţie, el s-ar ocupa de managementul terenului, de parcurile naţionale şi de rezervaţiile naturale, ceea ce s-ar transforma un scenariu de coşmar pentru activiştii pentru protecţia mediului.

Surse citate de Reuters afirmă că generalul în retragere Michael Flynn ar putea deveni consilierul lui Trump pentru securitate naţională. Fost director al Agenţiei pentru Informaţii pentru Apărare, acesta a jucat un rol important în campanie şi l-a prezentat de multe ori pe republican la mitingurile electorale. De asemenea, el l-ar fi consiliat pe teme de politică externă.

“Are o influenţă liniştitoare asupra lui Trump”, potrivit unei surse apropiate discuţiilor pentru formarea noii echipe.

Jeff Sessions, senator de Alabama şi unul dintre cei mai activi susţinători ai lui Trump în Congresul american, este luat în calcul pentru un rol important, poate chiar de secretar al Apărării, declară unele surse.

Reince Priebus, șeful Comitetului Naţional Republican, unul dintre consilierii omului de afaceri new-yorkez, este luat în calcul ca şef de cabinet la Casa Albă.

În același timp, un adjunct al lui Priebus, strategul Sean Spicer, ar putea ocupa funcția de purtător de cuvânt.

Mike Rogers, fost preşedinte al Comisiei permanente a Camerei Reprezentanţilor pentru servicii de informaţii, ar putea să preia funcția de director al CIA.