Home » Știri » Obiective turistice în Mureș – 9 locuri la care să te tot întorci

Obiective turistice în Mureș – 9 locuri la care să te tot întorci

Violeta Badea / 27.01.2021, 17:26

Obiective turistice în Mureș – 9 locuri la care să te tot întorci.  Județul Mureș este unul dintre cele mai frumoase și vizitate locuri din țară. Mii de turiști ajung anual în cele mai atarctive puncte turistice de acolo și au ce vedea. Aflat în regiunea Transilvania și înființat în anul 1968, Mureșul este încarcat de istorie, de artă și de cultură. Dacă nu ai ajuns acolo, trebuie să o faci neapărat. De asemenea, peisajele sunt de-a dreptul superbe. Verdeață și aer curat peste tot,nu ai cum să nu ai o vacanță liniștită, lipsită de griji și de aglomerația din Capitală.

Obiective turistice în Mureș

Suntem convinși că Mureșul are o frumusețe aparte și este o destinație de călătorie perfectă. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ face parte din mai multe regiuni diferite, de exemplu etno-folcorice și istorice. În această categorie numim Ținutul Secuiesc sau Pământul crăiesc.

Reședința și centrul cultural, educațional și economic a județului este municipiul Târgu Mureș. Deci dacă te decizi să vizitezi această zonă, chiar ai ce vedea. În acest articol vă vom prezenta nouă obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi.

1. Cetatea Medievală din Târgul Mureș

Acest obiectiv se află fix în inima orașului și se întine de o suprafață de patru hectare. Cetatea a fost construită în secolul al XVII-lea pe locul unei fortificații din secolul al XV-lea. Are zidurile puternice, o poartă grea și cinci bastioane aparținând breslelor, astfel încât nu ai cum să nu o remarci.

În prezent, în interior este amenajat un parc foarte mare, în care locuitorii orașului stau relaxați la picnic, unii fac sport, iar alții vizionează filme la un mic cinema în aer liber. De asemenea, aici este locul în care cei mai mulți miri realizează fotografiile pentru nuntă.

2. Obiective turistice în Mureș. Palatul Culturii

Palatul Culturii este un simbol al orasului
Palatul Culturii este un simbol al orasului

Palatul Culturii este un adevărat simbol al orașului și a fost ridicat în perioada 1911 – 1913, la insistențele primarului György Bernády. Construirea palatului a durat aproximativ doi ani, deși are detalii impresionante cu mozaicuri, basorieliefuri, fresce și vitralii. Dacă vei dori să-l vizitezi, poți admira un hol de circa 45 de metri cu niște vitralii superbe.

Concertele Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș au loc în Sala Mare, iar dacă este unul programat când vizitezi orașul, nu îl rata! Va fi cu siguranță o experiență de neuitat. Palatul Culturii se află pe bulevardul Victoriei, care te introduce într-o atmosferă caldă și relaxantă a acestui oraș medieval.

3. Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Este cea mai mare grădină zoologică din România. Grădina Zoologică din Târgu Mureș este cea mai frumoasă din România și a devenit un exemplu și pentru celelalte. A fost înființată în anul 1960, în Pădurea din oraș. Grădina Zoologică are o suprafata de 40 hectare,iar aici regăsim 500 de animale din 80 de specii.

De asemenea, cuprinde și o semi-rezervație specială pentru urși și lupi și o altă semirezervație pentru ierbivore europene. Este impresionantă! Dacă ajungi în Trgu Mureș, trebuie neapărat să o vizitezi.

4. Obiective turistice în Mureș. Piața Trandafirilor

Piata Trandafirilor, Targu Mures
Piata Trandafirilor, Targu Mures

Piața Trandafirilor este piața centrală și o arteră din Târgu Mureș, una din principalele căi de circulație ale municipiului care traversează Centrul de la sud-vest la nord-est, iar după o triplă ramificație se continuă cu Strada Călărașilor, Piața Petőfi Sándor și Strada Revoluției.

Aceasta este curată, colorată și transmite un aer de vacanță. Seamănă cu un parc alungit care străbate bulevardul. În apropierea ei vă puteți așeza la un bar cochet pentru a vă savura cafeaua.

5. Catedrala Ortodoxă „Înălțarea Domnului”

Catedrala reprezintă cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș. Construcția se află în centrul orașului, a fost ridicată în perioada 1925 – 1934 și are hramul „Înălțarea Domnului”. Interesant este că această catedrală a fost construită pe locul unei vechi fântâni muzicale defecte. Aceasta nu a mai putut fi reparată după ce constructorul a decedat.

6. Obiective turistice în Mureș. Turnul franciscanilor

Turnul baroc duce la cavoul calugarilor
Turnul baroc duce la cavoul calugarilor

Biserica franciscanilor din Târgu Mureș a fost demolată în anul 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Național. Aceasta biserică a fost un lăcaș de cult romano-catolic, iar din mănăstirea franciscanilor a mai rămas doar turnul baroc care duce la cavoul călugărilor.

7. Palatul Kendeffy din Târgu Mureș

Acesta a fost tribunalul suprem al Transilvaniei. În prezent aici se găsește tribunalul din Mureș. Palatul a fost mutat în anul 1754 din Mediaș la Târgu Mureș, iar în anul 1827, Palatul Kendeffy sau Tabula Regia, cum mai este cunoscut,   și-a ținut prima ședință de judecată în noul sediu, acest eveniment a fost inscripționat pe o tablă comemorativă din vestibul.

8. Obiective turistice în Mureș. Scara Rakoczi

Scara Rakoczi, Targu Mures
Scara Rakoczi, Targu Mures

Scara Rakoczi este renumită datorită motivelor tradiționale cu care au fost înfrumusețate cele 70 de trepte. Aceasta a fost construită în anul 1902 din andezit de Stânceni, după planurile arhitectului Pál Soós. Numele scării vine de la principelui Ferenc Rákóczi al II-lea, care a fost investit ca principe al Transilvaniei în Târgu Mureș la 5 aprilie 1707.

9. Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Acest muzeu este de vis! Odată ajunși aici, veți avea senzația că vă întoarceți în timp, într-un sat de secui și sași. Acesta fost ridicat în stil baroc în perioada 1759-1772 de contele László Toldalagi. Din anul 1984 aici se află secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș. Aici veți regăsi prezentate toate ocupațiile oamenilor care aulocuitîn zonă și meșteșugurile specifice zonei, instalații țărănești și obiecte de artă populară.