Home » Știri » Orașul din România care introduce plata cu deșeuri pentru transportul public. Totul despre această inițiativă unică

Orașul din România care introduce plata cu deșeuri pentru transportul public. Totul despre această inițiativă unică

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 12:22
Orașul din România care introduce plata cu deșeuri pentru transportul public. Totul despre această inițiativă unică

Inițiativă în premieră în țara noastră. Primul oraș din România care introduce plata cu deșeuri pentru transportul public. Campania numită ”Schimbă PET-ul cu biletul, se lansează în Constanța. Prin această campanie, călătorii care circulă cu mijloacele de transport în comun pot plăti biletul unei călătorii cu PET-uri și doze de aluminiu.

Constanța introduce plata cu deșeuri pentru transportul public

Atât locuitorii din Constanța, cât și turiștii care vizitează litoralul vor avea posibilitatea să circule cu mijloacele de transport în comun din oraș. Aceștia vor putea achiziționa un bilet de călătorie în schimbul a trei deșeuri colectate. Potrivit autorităților locale, vineri se va desfășura ediția pilot a campaniei ”Schimbă PET-ul cu biletul”, inițiativă unică în România.

”Campania este o premieră pentru România, ea având, atât obiectivul încurajării folosirii transportului public, cât și obiectivul de a promova colectarea și reciclarea deșeurilor, care pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public”, au anunțat reprezentanții autorităților locale, potrivit Mediafax.

În ce stații se va desfășura ediția pilot a campaniei ”Schimbă PET-ul cu biletul”

Potrivit autorităților locale, deșeurile vor fi colectate de voluntari, iar călătorii care doresc să participe trebuie să aibă asupra lor trei PET-uri sau doze de aluminiu, în schimbul cărora vor primi bilete de călătorie valabile pentru toată ziua. Ediția Pilot a campaniei se va desfășura în stațiile CTBUS din zonele: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica) și City Park Mall.

”Cei dornici să participe trebuie doar să aibă la ei 3 PET-uri sau doze de aluminiu, de orice dimensiune și să le predea la unul dintre punctele de colectare din cele mai circulate stații din Constanța, unde vor fi întâmpinați de voluntarii campaniei.

Aceștia le vor oferi în schimbul deșeurilor un bilet, valabil pe orice linie, pe durata întregii zile. Costul biletelor este suportat integral de către partenerii privați ai acestei campanii. Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către făbricile de reciclare Green Ambalaje, unde vor fi transformate în noi resurse”, spun organizatorii campaniei, potrivit sursei citate.

Constanța introduce plata cu deșeuri pentru transportul public
Constanța introduce plata cu deșeuri pentru transportul public

În funcție de rezultatele evenimentului pilot, de vineri, 21 mai, autoritățile locale și partenerii acțiunii iau în calcul extinderea acesteia în fiecare vineri, pe toată durata sezonului estival.

”Schimbă PET-ul cu biletul”, inițiativă unică în România

În premieră în România, campania este lansată de Primăria Municipiului Constanța și Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul FONT Constanța, Kaufland România și Green Ambalaje în contextul ediției din acest an a Zilelor Municipiului Constanța și a programului național “Vinerea Verde”.

Astfel de campanii s-au desfășurat și în mai multe orașe din toate colțurile lumii, iar rezultatele au fost foarte bune. Printre marile orașe care unde au avut loc campanii similare se numără: Roma, Istanbul și Beijing.

”Ne bucurăm că suntem primul oraș din România care demarează o astfel de inițiativa care aduce beneficii reale atât la nivelul mediului, dar și pentru locuitorii orașului. Promovarea sustenabilității la nivel municipal reprezintă o direcție strategică a administrației publice locale din Constanța. Frumusețea și curățenia orașului nostru nu se poate menține fără ca fiecare dintre noi să contribuie activ”, spune primarul municipiului Constanța, Vergil Chiţac.