Home » Știri » Pensie de 6.500 de euro pe lună. Cine este românul care ajunge să ia o pensie mai mare decât salariul net pe care l-a avut

Pensie de 6.500 de euro pe lună. Cine este românul care ajunge să ia o pensie mai mare decât salariul net pe care l-a avut

Alexandru Cazacu / 24.06.2022, 13:48
Pensie de 6.500 de euro pe lună. Cine este românul care ajunge să ia o pensie mai mare decât salariul net pe care l-a avut

În timp ce majoritatea pensionarilor români încasează de la stat sume modeste, alții primesc pensii enorme. Printre aceștia din urmă se va număra și șeful Inspecției Judiciare. Lucian Netejoru se pensionează de la începutul lunii iulie și va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună, adică mai mare decât salariul net pe care l-a avut până acum.

Șeful Inspecției Judiciare va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună

Pensionarea lui Lucian Netejoru a fost aprobată de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Așadar, începând cu data de la 1 iulie, șeful Inspecției Judiciare va trece în rândul pensionarilor și va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună, potrivit celor de la presshub.ro.

După cum arată ordinea de zi soluționată pe data de 23 iunie, Netejoru nu va pleca singur din magistratură, ci alături de alți 12 colegi judecători.

Pensia lui Lucian Netejoru va fi mai mare decât salariul net pe care l-a avut

În 2021, magistratul avea un salariu lunar la Inspecția Judiciară de 26.000 de lei net. Dacă ținem cont de faptul că pensia magistraților este în cuantum de 80% din salariul brut încasat în ultima lună de activitate, asta înseamnă că Netejoru va primi o pensie de 32.000 de lei net pe lună (aproximativ 6.500 euro).

„Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”, după cum stabilește Legea privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Așadar, prevederea menționată mai sus, însoțită de includerea contribuțiilor în salariul brut, face ca pensiile magistraților să poată depăși salariile nete din timpul activității.

Lucian Netejoru va încasa o pensie de 6.500 de euro
Lucian Netejoru va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună

Cine este Lucian Netejoru

În caz că nu știați, Netejoru a avut două mandate la cârma Inspecției Judiciare. În ultimii ani, magistratul s-a făcut remarcat prin mai multe decizii controversate, printre care și o serie de cercetări disciplinare deschise în urma unor sesizări dubioase. De asemenea, Lucian Netejoru a schimbat inspectori ce veneau cu soluții care nu erau pe placul conducerii, mai scrie sursa citată.

Totodată, sub conducerea sa, Inspecția Judiciară a demarat mai multe acțiuni disciplinare împotriva unor procurori care au instrumentat dosare importante. Unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai IJ a fost chiar Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

De asemenea, șeful Inspecției Judiciare a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor magistrați care au adus critici la adresa abuzurilor PSD, pe vremea când Liviu Dragnea era la conducerea partidului. Mai precis, este vorba despre cazul judecătoarei Crina Muntean sau cel al judecătorului Cristi Danileț.

Lucian Netejoru este cel care a deschis dosare disciplinare și pentru judecătorii Dragoș Călin, Alina Gioroceanu și Laurențiu Grecu, pe motiv că aceștia ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe o rețea socială.