Home » Știri » Pensie de 8950 de euro în Iași. Ce meserie are românul care câștigă lunar această sumă fabuloasă

Pensie de 8950 de euro în Iași. Ce meserie are românul care câștigă lunar această sumă fabuloasă

Violeta Badea / 25.01.2021, 13:35
Pensie de 8950 de euro în Iași. Ce meserie are românul care câștigă lunar această sumă fabuloasă

Pensie de 8950 de euro în Iași. Ce meserie are românul care câștigă lunar această sumă fabuloasă. Pensionarii trăiesc de pe o zi pe alta în România și se confruntă cu foarte multe neajunsuri, dar această situație nu se aplică și pentru cei cu pensii speciale. De exemplu, în Iași statul român a cheltuit anul trecut 42,7 milioane de lei (aproximativ nouă milioane de euro) doar cu parte dintre beneficiarii de pensii de serviciu, cunoscute drept pensii speciale.

Astfel, în județul Iași, nu mai puțin de 271 de persoane s-au bucurat de pensie specială în anul 2020, cu 13 mai multe decât în anul precedent, conform datelor centralizate la solicitarea „Ziarului de Iaşi” de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi. Jumătate din totalul acestor pensii au revenit magistraților.

Pensie de 8950 de euro în Iași

Anul 2020 a adus venituri considerabile pentru un pensionar magistrat. Acesta a încasat 43.400 de lei (8.950 de euro), iar la polul opus regăsim un fost angajat al Curţii de Conturi care a primit o sumă de 12.900 de lei (2.700 de euro). Da, vorbim de pensii din România!

Astfel, dacă facem un calcul în raport cu pensia medie din județul Iași care are o valoare lunară de 1.396 de lei în trimestrul III 2020, conform ultimelor informaţii disponibile pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, rezultă că cele 42,7 milioane de lei alocate pensiilor speciale ar fi putut ajunge lejer pentru plata a 2.550 de pensionari.

În principiu, lista cetățenilor din Iași care se bucură de aceste sume uriașe la pensionare este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale mai fac parte şi pensiile militare, dar acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. În același timp, de pensii speciale mai beneficiază şi senatorii şi deputaţii, fiind plătite din bugetul Parlamentului României.

Magistratii incaseaza cele mai mari pensii speciale
Magistratii incaseaza cele mai mari pensii speciale

Ce meserie are românul care câștigă lunar această sumă fabuloasă

Așa cum am spus și mai sus, ieșeanul care se poate lăuda cu cea mai mare pensie specială este un fost magistrat. În același top regăsim:  grefierii, aviatorii, fiinf foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi foşti funcţionari publici parlamentari.

În țara noastră, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei, și de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. În cazul pensiilor speciale, situația stă puțin diferit. Angajaţii care au deținut acele funcții despre care am discutat mai devreme ies la pensie la o vârstă mult mai mică față de omul de rând.

Pensiile speciale reprezintă o temă foarte dezbătută în România, deoarece forma lor din prezent este aberantă și generează mari inechități. Până acum au fost doar discuții, fără niciun rezultat. Problema cea mai mare este că unii magistrați iau pensii fără să performeze, deci nu își merită pachetul compensatoriu.

Din totalul de 271 de ieşeni care au primit pensie specială anul trecut regăsim: 138 de pensionari magistraţi, 75 grefieri, 37 aviatori, 20 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi un fost funcţionar parlamentar, se precizează în documentul transmis „Ziarului de Iaşi” de CJP Iaşi. Astfel, magistraţii primesc cele mai mari sume.