Home » Știri » Pensii 2021. La cât ar putea ajunge pensiile românilor. Mărirea anunțată de la Guvern

Pensii 2021. La cât ar putea ajunge pensiile românilor. Mărirea anunțată de la Guvern

Bucur Ioana / 24.11.2020, 11:31
Pensii 2021. La cât ar putea ajunge pensiile românilor. Mărirea anunțată de la Guvern

Pensii 2021, anunțul pe care îl așteptau toți pensionarii din România. Consilierul premierului Ludovic Orban a vorbit despre mărirea anunțată pentru anul viitor, însă veștile nu sunt tocmai cele dorite. La cât vor ajunge pensiile românilor?

Pensii 2021. Ce se va întâmpla cu pensiile românilor anul viitor

Programul de guvernare al PNL va da peste cap planurile românilor. Cu toate că se aștepta o creștere cu 40% pentru pensii 2021, mărirea anunțată pentru anul viitor ar urma să se facă, treptat, în următorii patru ani. Actualul Guvern Orban propune majorări mici în fiecare an, până în 2024, când punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.841 de lei, în ciuda faptului că legea prevede că punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.875 de lei, în anul 2021. Cu alte cuvinte, pensionarii ar urma să piardă sume importante din veniturile lunare. Potrivit noii Legi a pensiilor, era anunțată o creștere etapizată a punctului de pensie, până în anul 2021:  1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021.

Antena 3 a făcut o simulare, pentru a arăta câți bani va pierde la pensii 2021, un pensionar din România. Astfel, o persoană care are, în prezent, 0,7 puncte de pensie și are o pensie de 1.008 lei pe lună va avea, anul viitor, un venit de 1.091 lei pe lună, chiar dacă pensia lui, conform legii, trebuia să crească tot anul viitor, până la 1.312 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, potrivit sursei, ar însemna  că pensionarul pierde anul viitor 221 de lei pe lună.

Mărirea anunțată pentru anul viitor. Consilierul premierului Ludovic Orban, precizări importante

Cât despre pensii 2021, consilierul premierului Ludovic Orban, Tănase Stamule, a dezvăluit că veniturile pensionarilor ar putea să mai crească, în medie, cu 200 de lei, adică cu aproximativ 13 procente.

„Eu cred că trebuie să așteptăm ce zice CCR. Am mărit pensiile cu 14%. Anul viitor vrem să creștem cu încă 200 de lei, în medie. Noi vrem să ajungem la 40%, dar treptat, fără a destabiliza economia țării. Orice economist serios știe că nu ai cum să crești pensiile cu 40%. Realitatea ne spune că deja a fost un efort foarte mare pentru cei 14%. Pensionarii își vor crește considerabil puterea de cumpărare”, a declarat Tănase Stamule, la România TV.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a vorbit și ea despre pensii 2021. Potrivit acesteia, pensiile românilor vor crește și anul viitor, dar orice majorare se va face în funcie de posibilitățile bugetare. Ministrul a dezvăluit că Guvernul a reușit să facă o majorare într-un an dificil, în limita posibilităților bugetare, deși nicio altă țară membră a Uniunii Europene nu a făcut acest lucru pentru că „s-au temut de imosibilitatea de a acoperire a acestor costuri și pentru că ele însele, țările respective, au fost profund afectate de efectele pandemiei”.

„Acest guvern este corect, este o echipă formată din oameni corecți. Pensiile vor crește și anii viitori. Vor crește în funcție de posibilitățile bugetare și ministrul Finanțelor ne va da la finalul anului o situație clară a încasărilor la buget pentru anul în curs”, a mai declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.