Home » Știri » Personalități care s-au născut, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României

Personalități care s-au născut, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României

Voicu Costin / 01.12.2021, 17:20

Pe 1 Decembrie sărbătorim cu mândrie în suflet Ziua Națională a României. Dar nu mulți dintre noi știu că personalități marcante care au scris istorie, fie pe meleagurile noastre, fie peste hotare, precum muzicianul Johnny Răducanu, scriitorul Cezar Petrescu și regizorul american Woody Allen s-au născut tot în această zi.

La mulți ani, România!

În anul 1990, Parlamentul României a adoptat, la 31 iulie, Legea nr. 10, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

Marea Unire din 1918 a rămas în istoria românilor ca cel mai important eveniment, în urma căruia provinciile istorice locuite de români s-au unit, sub numele de Statul Național, România.

Personalități care s-au născut pe 1 Decembrie: Johnny Răducanu

1 decembrie a dat lumii și personalități marcante în ultimul secol. România se poate mândri cu nume precum: Johnny Răducanu, Cezar Petrescu.

Johnny Răducanu

Pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani. Încă de la 19 ani, acesta a dat semne că va deveni un nume sonor în lumea muzicală.

Interpret al genului muzical, jazz la contrabas, a urmat studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz. El a murit în data de 19 septembrie 2011 în locuința să din București.

Cezar Petrescu

Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora, comuna Cotnari, județul Iași. A fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar român.

Fiu de inginer, acesta era profesor la Școala Practică de Agricultură de lângă Roman, unde viitorul scriitor a și învățat între 1901-1903. A urmat liceul la Român și apoi, la Iași. A obținut licența în drept în anul 1915.

Cezar Petrescu, scriitor fecund, care, pe urmele lui Honoré de Balzac, aspiră să scrie o nouă „Comedie umană”, o Cronică românească a veacului XX. Este cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut.

Alături de alți scriitori celebrii pe care România i-a avut, Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu întemeiază revista Gândirea în anul 1921. Este fondator al ziarelor „ Cuvântul” în anul 1924 și „Curentul” în 1928.

A ocupat funcția de director al ziarului „ România” în 1938 și al revistei „ România literară”. Se afirmă că romancier cu romanul „ Întunecare” (1927-1928). Obține Premiul național pentru literatură în 1931 și Premiul de Stat pentru dramaturgie în 1952 pentru piesă Nepoții.  În 1955 este ales membru titular al Academiei Române. Decesul acestuia avut loc pe 9 martie în anul 1961.

Personalități din afara țării care s-au născut pe 1 decembrie

Woody Allen (numele inițial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen) s-a născut tot pe 1 decembrie în anul 1935 la New York. Cunoscut în întreagă lume pentru filmele regizate, a fost actor, dar și scriitor.

Contestatar prin excelenţă, pune la grea încercare răbdarea celor din jur – colegi, profesori, medici etc. E indisciplinat şi nepoliticos, străduindu-se să-şi ascundă firea timidă. Reuşeşte să fie exmatriculat, din cauza comportamentului şi a lipsei de chef pentru şcoală.

Îi plac sporturile de echipă şi învaţă să cânte la clarinet. Devine colaborator al unor programe TV şi păşeşte astfel în lumea showbizului. Colecţionează premii Oscar, Globuri de Aur şi premii BAFTA.

Regizează o serie de filme foarte cunoscute precum: „Trandafirul roşu din Cairo”, “Annie Hall”, „ Manhattan, Ia banii şi fugi”, „ Soţi şi soţii”, „Blestemul scorpionului de jad” etc. Este autorul volumelor „ Side Effects”, „ Getting Even”, „ Without Feathers”, „ Play It Again”, „ Sam, Don’t Drink the Water”, „ Hannah and Her Sisters”, „ Death, God”, „The Floating Lightbulb” şi „ Mere Anarchy”.