Home » Sănătate » Poate să afecteze noua mutație a virusului vaccinul Covid? Răspunsul clar al medicului

Poate să afecteze noua mutație a virusului vaccinul Covid? Răspunsul clar al medicului

Stan Nicu / 26.01.2021, 16:24

Poate să afecteze noua mutație a virusului vaccinul Covid? Răspunsul clar al medicului infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Mateș Balș din Capitală.

Cum afectează noua tulpină din Marea Britanie vaccinul anti-covid. Anunțul Institutului Matei Balș

Ar putea să afecteze noua mutație a virusului, apărută în Marea Britanie,  vaccinul coronavirus? Aceasta este întrebarea pe care și-0 pun cei mai mulți dintre români, cu teamă.

Adrian Marinescu, medic infecționist în cadrul Institutului Matei Balș a dat un răspuns foarte clar.

Vaccinul anti-covid, eficient și în cazul noii tulpini a coronavirusului

Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul.

Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu marți, la Digi24.

Vaccinul oferă o imunitate de 6 luni

Celebrul medic a mai precizat că lucrurile se pot shimba, însă autoritățile medicale supraveghează în permanență aceste eventuale evoluții. ”Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a mai declarat că, din datele disponibile în prezent, vaccinul oferă o imunitate de șase luni, însă monitorizarea celor vaccinați va continua și după această perioadă.

Persoanele infectate și care prezintă simptome, interzis la vaccin

În ceea ce privește vaccinare, medicul Adrian Marinescu a ținut să specifice că persoanele bolnave nu se vaccinează, făcând distincția între simptomatici și asimptomatici. ”Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptimatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență.

S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a afirmat Adrian Marinescu, care a precizat că nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare, un lucru care ar îngreuna foarte mult procesul de vaccinare.

România se confruntă cu un deficit de doze de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale. Pe de altă parte, autoritățile din România au anunțat că ne confruntăm cui un deficit de doze de vaccinare.

Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate.

Soluția, reprogramarea peste 10 zile

Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza întâi, adică 35.000 de persoane programate pentru prima doză.

Astfel, data de 28 ianuarie de programare se translatează cu 10 zile şi devine 8 februarie. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost vaccinate până la acest moment„, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.