Home » Știri » Poșta Română este blocată: Mii de poștași protestează în toată țara

Poșta Română este blocată: Mii de poștași protestează în toată țara

Octavian Palade / 27.10.2016, 12:20
Poșta Română este blocată: Mii de poștași protestează în toată țara

Poșta Română și-a întrerupt activitatea, ca urmare a protestelor poștașilor. Aceștia amenință că nu vor relua lucrul până nu le vor fi rezolvate revendicările, în special cea legată de majorarea salarială.

Mii de poştaşi din mai multe zone din ţară au blocat joi activitatea de la Poșta Română. Angajaţii  nu mai stau la ghişee şi nu mai distribuie corespondenţa după ce negocierile dintre conducerea companiei şi sindicalişti au eşuat, realatează news.ro.

La Cluj, protestul spontan al poştaşilor a început miercuri, la ora 23.00. Circa 40 de angajaţi de la Centrul Regional de Tranzit Cluj au oprit lucrul pentru o oră. Activitatea s-a mai oprit încă o dată la ora 1.00 şi nu s-a mai reluat. Joi dimineaţă, la ora 8.00, s-au alăturat protestului şi lucrători din alte zece oficii poştale de pe raza judeţului.

”Am fost sunaţi de către colegi că în urma discuţiilor dintre sindicat şi conducere au decis oprirea lucrului. Vom continua până când se va rezolva revendicarea salarială. Marea majoritate a angajaţilor sunt aproape de salariul minim. Un angajat cu 15 ani vechime are salariu de 1.400 de lei în timp ce la Bucureşti sunt salarii, indemnizaţii nesimţite şi bonusuri nemeritate”, a declarat Carol Sinka, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Cluj.

 

Angajaţii Companiei Naționale Poşta Română au cerut mărirea salariilor cu 200 de lei, precum şi condiţii mai bune de muncă, dar negocierile dintre conducere și sindicate au eşuat.

Și o parte dintre angajaţii din Serviciul Judeţean de Poştă Alba au intrat joi dimineaţă în grevă generală. Factorii poștali nu au mai plecat pe teren, iar angajaţii de la ghişee nu mai au niciun fel de activitate.

Nicolae Albu, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din Alba, a declarat că principalele revendicări sunt legate de creşterea salarială, deoarece salariile în Poşta Română ”sunt de mizerie”. Acesta a adăugat că salariații sunt dispuşi să continue protestele până când li se va accepta cererea ”de bun-simţ” prin care salariile să fie majorate cu cel puţin 100 de lei net.

La rândul său, șeful sindicatului care îi reprezintă pe poștașii sibieni, Nicolae Şerbăneci, a declarat că angajaţii din judeţul Sibiu s-au raliat protestului naţional.

”Protestăm faţă de modul în care au decurs negocierile cu conducerea companiei în perioada martie – octombrie. Astăzi (joi, n.r.) colegii noştri de la Bucureşti negociază din nou, aşa că am decis, în unanimitate, să alegem această cale a protestului spontan”, a precizat Nicolae Şerbăneci.

Directorul Poştei Sibiu, Ioan Trâmbiţaş, afirmă că ”deocamdată avem activitatea blocată şi la sediul central de pe strada Mitropoliei din Sibiu şi la majoritatea unităţilor. Nu ştiu cât va dura. Vom vorbi cu colegii să vedem ce decid”, a declarat directorul Poştei Sibiu.

Poșta Română, paralizată de proteste

De asemenea, poştaşii din judeţul Buzău au suspendat activitatea joi dimineaţă, toate ghişeele fiind închise, conform declarațiilor liderului de sindicat al poştaşilor buzoieni, Ion Bogdan.

 

 

Poșta Română se confruntă cu proteste și în judeţul Galaţi, zeci de angajaţi anunţând că au oprit activitatea pe termen nedeterminat.

La fel, în județul Prahova oficiile poştale nu sunt deschise publicului ca urmare a protestului angajaţilor Poştei Române. Potrivit liderilor de sindicat, în cele peste 40 de oficii poştale angajaţii au venit la lucru, nu au ieşit în stradă, dar nu au deschis ghişeele. În tot județul, 700 de persoane care partricipă la acest protest.

La Ploieşti, cei care au mers la oficiile poştale au fost întâmpinați de afişe pe care scria ”Protest salarial”.

Și la Vaslui, poștașii protestează pe termen nedeterminat. Salariații poştei vasluiene nu au mai deschis ghişeele de lucru cu publicul la cele 2 oficii din Vaslui şi Bârlad, iar lucrătorii de la oficiile de distribuţie nu au mai livrat coletele şi corespondenţa.

”Este o acţiune spontană a lucrătorilor, fără implicarea directă a sindicatului, însă, noi suntem alături de ei. Salariaţii sunt hotărâţi să nu înceapă activitatea până când conducerea companiei nu va accepta propunerea făcută ieri (miercuri n.r.). Nu dorim decât acordarea sumei de 143 de lei până la clasa de salarizare 33, unde sunt cuprinşi toţi salariaţii poştei române din judeţe”, a spus liderul filialei Vaslui a Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Geta Turbatu.

 

La sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 3.000 de angajaţi de la Poşta Română au protestat în București şi în oraşele reşedinţă de judeţ. Angajații Companiei Naționale au cerut în principal majorarea salariilor cu 200 de lei şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.