Home » Știri » Povestea incredibilă a lui Kim Peek, savantul care citea două pagini în același timp și termina o carte în mai puțin de o oră

Povestea incredibilă a lui Kim Peek, savantul care citea două pagini în același timp și termina o carte în mai puțin de o oră

Cojocaru Cristian / 12.01.2022, 11:27
Povestea incredibilă a lui Kim Peek, savantul care citea două pagini în același timp și termina o carte în mai puțin de o oră

În filmul Rain Man, Dustin Hoffman joacă rolul unui savant autist cu o abilitate incredibilă de a-și aminti detalii, de a număra sute de scobitori vărsate dintr-o singură privire și de a realiza alte fapte mentale uluitoare. Dar, oricât de popular rămâne acel film, mulți s-ar putea să nu realizeze că personajul lui Hoffman s-a bazat pe o persoană reală: Kim Peek, adevăratul Rain Man. Află povestea incredibilă a lui Kim Peek.

Care este povestea lui Kim Peek

Cum viața bate filmul, Kim Peek a avut una mai uimitoare decât cea prezentată în film. Peek s-a născut cu un creier cu adevărat extraordinar, căruia îi lipsea grupul de nervi care leagă cele două emisfere. Dar pe măsură ce a crescut, această anomalie a dus la niște abilități surprinzătoare. Până la vârsta de doi ani, Kim Peek era deja capabil să memoreze cantități uriașe de informații. Avea și o capacitate neobișnuită de a citi cărți cu o viteză incredibilă. Peek putea termina majoritatea cărților în mai puțin de o oră, amintindu-și aproape tot ce citise.

O parte din această abilitate a fost dobândită cu ajutorul faptului că putea citi de fapt două pagini, câte una cu fiecare ochi, în același timp. Citind pagina dreaptă cu ochiul drept și pagina stângă cu ochiul stâng, Kim Peek și-a petrecut cea mai mare parte a vieții citind. Combinat cu capacitatea sa incredibilă de a stoca informații, acest lucru l-a transformat pe Peek într-o enciclopedie ambulantă. De exemplu, Peek ar putea oferi indicații detaliate de conducere către orașe din întreaga lume, pe baza hărților la care se uitase pur și simplu o dată.

În plus, adevăratul Rain Man avea o capacitate remarcabilă de a face calcule mentale care implică calendare. De exemplu, i-ai putea da lui Peek orice zi din istorie și el ar putea să-ți spună în ce zi a săptămânii a căzut. El se apropia frecvent de străini și îi uimea spunându-le în ce zi a săptămânii s-au născut în funcție de data nașterii, precum și unele dintre cele mai importante evenimente care au avut loc în acea zi.

Cercetătorii au sugerat că a fi născut fără nicio legătură între emisferele creierului său însemna că a putut procesa mai multe informații deodată. Spre deosebire de mulți oameni cu această afecțiune, totuși, creierul lui Peek a dezvoltat diferite conexiuni pe care majoritatea oamenilor nu le au. Aceste conexiuni suplimentare îi permit lui Peek să-și amintească cantități incredibile de informații.

povestea lui kim peek
Kim Peek a murit in anul 2009

Partea mai puțin plăcută a vieții geniului

Cu toate acestea, starea lui Kim Peek a dus și la probleme grave. În ciuda memoriei sale incredibile, Peek s-a luptat din punct de vedere intelectual. A avut probleme cu subiectele care necesitau abilități de raționament precum matematica și I.Q.-ul său a fost șocant de scăzut, doar în jurul valorii de 87, ceea ce este sub intervalul normal de aproximativ 90-110.

Peek a avut și probleme de dezvoltare. Nu a învățat să meargă până la vârsta de aproape patru ani și a avut nevoie de ajutor pentru a face lucruri de bază, cum ar fi să-și încheie nasturii unei cămăși. Spre norocul lui Peek, el a avut un tată incredibil de devotat, Fran, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții având grijă de fiul său talentat și îndeplinind sarcinile care pentru Peek ar fi fost dificile.

În 1984, familia Peek l-a întâlnit pe scenaristul Barry Morrow, ceea ce a dus la crearea scenariului pentru Rain Man. Popularitatea rezultată a filmului a dus la multe apariții la televizor pentru Kim Peek, precum și la interesul oamenilor de știință care i-au efectuat o serie de RMN pentru a ne ajuta să ne extindă înțelegerea modului în care funcționează creierul uman.

Kim Peek a murit în cele din urmă de un atac de cord în 2009, la doar 58 de ani. A fost sfârșitul unei vieți incredibile. Așa cum a spus odată Barry Morrow despre Peek: „Nu cred că cineva ar putea petrece cinci minute cu Kim și să nu iasă cu o viziune ușor modificată asupra lor înșiși, asupra lumii și asupra potențialului nostru ca ființe umane”.