Home » Știri » Premierul Cioloş, întâmpinat la Iași de sindicaliști

Premierul Cioloş, întâmpinat la Iași de sindicaliști

Octavian Palade / 18.11.2016, 11:20
Premierul Cioloş, întâmpinat la Iași de sindicaliști

Dacian Cioloş a fost aşteptat la Iaşi de sindicalişti din învăţământ care i-au reproşat că salariile din educaţie sunt ”mizerabile” şi că nu sunt construite şcoli noi.

Premierul Dacian Cioloş a fost întâmpinat vineri, la Iaşi, de sindicalişti din învăţământul preuniversitar, care i-au reproşat că salariile din educaţie sunt ”mizerabile” şi că nu sunt construite şcoli noi, precum şi de foşti angajaţi ai societăţii Fortus care au fost disponibilizaţi şi nu şi-au primit salariile restante, relatează news.ro.

Peste o sută de sindicalişti din învăţământul preuniversitar şi foşti salariați ai societăţii Fortus care au fost disponibilizaţi s-au adunat în faţa Prefecturii Iaşi, la intrarea principală, cu o oră înainte de sosirea premierului Cioloş. Ei au steaguri, fluiere şi vuvuzele.

Sindicaliştii din învăţământ au o listă cu revendicări, între care revenirea la salariile din iulie 2016 pentru secretarii şi contabilii care au avut diminuări între 150 şi 1.100 de lei, majorarea salariilor întregului personal din învăţământ cu minimum 15%, acordarea a 6% din PIB pentru învăţământ începând cu 2017 şi reabilitarea şcolilor din mediul rural care nu au apă curentă, canalizare şi cu WC-uri în curte.

Foştii angajați de la Fortus sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii promise în urmă cu trei ani, după disponibilizări. Ei spun că au de luat sume cuprinse între câteva mii şi câteva zeci de mii de lei.

Premierul Dacian Cioloş a sosit la Iaşi în jurul orei 10.30 şi a mers să discute câteva minute cu protestatarii.

Liderul de sindicat din învăţământul ieşean, Laviniu Lăcustă, i-a reproşat premierului că lista cu revendicări a fost înaintată Guvernului în urmă cu şase luni, dar nu a fost luată în seamă.

”V-am dat revendicările acum şase luni, nu aţi făcut nimic, avem salarii mizerabile. De ce n-aţi spus în aplicare hotărârile judecătoreşti?”, a l-a întrebat liderul de sindicat pe premier.

Cioloș i-a răspuns că a rezolvat tot ce a putut. ”De-asta am venit aici, să vă ascult. Nu se rezolvă problemele într-un an şi nici cu portavoce. Ce a făcut Guvernul precedent, de ce nu a pus în aplicare hotărârile judecătoreşti? Noi am mobilizat anul acesta bani pentru educaţie, mai mulţi decât anul trecut. Am pus peste un miliard de lei în 2016 pentru hotărârile judecătoreşti”, a răspuns premierul.

Sindicalistul l-a întrebat, de asemenea, pe prim-ministru câte şcoli noi s-au construit în România, iar Cioloş a răspuns: ”Îmi cereţi socoteală pentru ce nu s-a făcut timp de 20 de ani. Sunt şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare şi pentru care primăriile nu cer bani de la Guvern. Şi pe mine mă deranjează că autorităţile locale nu dau atenţie la infrastructură”.

La întrebarea despre revenirea la salariile din iulie 2016 pentru secretarii şi contabilii care au avut diminuări între 150 şi 1.100 de lei, Cioloş a spus că diminuările au fost greşite şi vor fi ”reparate”.

Cioloş, așteptat și de foști angajați de la Fortus

Şi sindicaliştii de la Fortus i-au spus lui Cioloş că de patru ani nu şi-au mai luat salariile restante şi că în aceste zile la societate a venit o comisie guvernamentală, dar că aceasta nu este reprezentantivă.

Premierul le-a răspuns că premierul ”nu rezolvă totul”. ”În statul acesta fiecare are responsabilitatea lui. A venit o comisie la Fortus care analizează situaţia. Nu suntem un stat autoritar, nu pot eu decide în locul celor care au autoritatea să decidă”, a spus prim-ministrul.

Cioloş a intrat ulterior în clădirea Prefecturii Iaşi, moment în care protestatarii au început să huiduie şi să fluiere.

Premierul discută cu autorităţile locale şi judeţene din Iaşi şi Vaslui despre Programul Antisărăcie, în timp ce protestul din faţa Prefecturii continuă.

În zonă se află numeroşi jandarmi şi poliţişti, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Dacian Cioloş va participa la o întâlnire cu oameni de afaceri la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi.

UPDATE

Cioloş a promis că săptămâna viitoare vor putea fi ”clarificate câteva lucruri”

Premierul Cioloș s-a întâlnit vineri, la Iaşi, cu reprezentanţi ai sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar care l-au aşteptat cu proteste şi i-au reproşat că salariile din educaţie sunt ”mizerabile” şi că nu sunt construite şcoli noi, el promiţându-le că săptămâna viitoare vor putea fi ”clarificate câteva lucruri”.

”Am stat de vorbă şi cu cei din educaţie, şi cu cei de la Fortus. Cu cei din educaţie sunt câteva lucruri care cred că pot fi clarificate săptămâna viitoare. Referitor la cei de la Fortus, voi sta de vorba săptămâna viitoare cu cei din conducerea Ministerului Economiei şi cu şefii Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului să vedem ce soluţii pot fi găsite. Le-am explicat celor de la Fortus că soluţiile nu stau în pixul prim-ministrului. Este o companie cu capital de stat, dar care funcţionează după anumite reguli, însă o să văd ce se poate face pentru ca salariile restante să poată fi plătite cu prioritate în programul pe care îl are AAAS legat de Fortus”, a declarat premierul Cioloş.

După întâlnirea cu autorităţile locale din Iaşi şi Vaslui de la Pefectura Iaşi, premierul s-a întâlnit cu o delegaţie a protestatarilor din educaţie şi cu foşti angajaţi de la Fortus. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute.