Home » Știri » Prima Casă 2017: schimbări importante pentru cei care vor o casă nouă

Prima Casă 2017: schimbări importante pentru cei care vor o casă nouă

Sebastian Rotaru / 13.02.2017, 13:45
Prima Casă 2017: schimbări importante pentru cei care vor o casă nouă

Programul Prima Casă 2017 debutează cu schimbări importante pentru cei care vor să își construiască sau să își achiziționeze o locuință nouă.

Proiectul pentru Prima Casă 2017 va primi un fond de gaanșie de 2,5 miliarde lei, iar cei mai avantajați sunt aceia care își cumpără sau își construiesc o casă nouă. Neschimbar rămâne însă avansul cu care trebuie să contribuie cumpărătorul pentru a putea intra în posesia unui astfel de împrumut.

Programul Prima Casă face parte din măsurile anticriză înitiate de guvern pentru a susține sectoarele economice prioritare. Obiectivul principal este să deblocheze activitatea de creditare și să impulsioneze sectorul construcțiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activității economice și creării de noi locuri de muncă.

Potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, locuințele mai noi de cinci ani sunt favorizate prin acordarea unei sume mai mari a creditului, sumă ce poate fi accesată printr-o garanție mai mare pentru bănci în comparație cu locuințele vechi.

Prima Casă 2017 primi noi fonduri, după ce majoritatea acestora au epuizate în 2016. Ministerul Finanțelor pune la bătaie garanții de 2,5 miliarde de lei, din care băncile vor putea acorda credite între 5 și 6 miliarde de lei, în funcție de gategoriile de locuințele care vor fi mai căutate.

Schimbare acestui an este că statul oferă o garanție în funcție de vechimea locuinței. Spre exemplu, imobilele construite în urmă cu cinci ani, cele consolidate în ultimii cinci ani sau cele care se află în curs de construire sunt garantate cu 50%  din valoarea creditului. Locuințele construite sau consoloidate cu mai mult de 5 ani în urmă sunt garantate cu 40% de către stat.

66.500 de euro este pragul până la care merg creditele în programul Prima Casă 2017, pentru locuințele noi sau consolidate. Dacă locuințele consolidate sunt pentru prima oară diferențiate de restul locuințelor, în cazul locuințelor noi a apărut o schimbare importantă. Pe vechile norme ale locuințele noi erau considerate cele construite în baza autorizațiilor emise după 22.02.2010. În cazul noii legislații, sunt considerate locuințe noi cele cu documente care atestă recepția lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului garantat.

Locuințele solicitanților de credit și care se află în proces de construcție, vor avea o valoare tot de 66.500 de euro, iar pentru clădirile ridicate prin asociații valoare se păstrează la 71.250 de euro, băncile garantând tot 50% din valoare.

Și locuințele construite de Agenția Națională de Locuințe (ANL) intră în programul Prima Casă 2017.

Fondul de Garantare a Creditelor pentu IMM, delegat de către Ministerul Finanțelor, se ocupă de analiza și aprobarea dosarelor de creditare pentru programul Prima Casă 2017 și radieză și ipotecile în cazul rambursărilor anticipate sau la termen a creditelor.

Prima Casă 2017 – condiții de eligibilitate

a) la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2

b) achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în termenii și condițiile Programului Prima Casă 2017;

c) calitatea solicitantului de credit este una de împrumutant în raport cu cel care îl finanțează;

d) solicitantul dispune de un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție a locuinței și care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată;

e) solicitantul nu poate închiria sau vinde locuința primii cinci ani de la achiziția ei;

f) solicitantul este obligat să asigure locuința împotriva tuturor riscurilor.

Prima Casă 2017 pentru cei care vor să își construiască o casă

a) și în cazul acestora, solicitantul trebuie să dispună de un avans de cel puțin 5% din prețul imobilului achiziționat;

b) în momentul solicitării creditului, solicitantul declară  pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă;

c) dețin terenul pe care vor să construiască locuința, chiar dacă acesta este un teren al ANL, înscris în cartea funciară în condiţiile legii;

d) prezintă proiectul locuinței și detaliile execuției;

e) are o autorizație de contrucție;

f) prezintă un contract de antrepriză cu o firmă de contrucții;

g) în contractul de antepriză este menționat că finalizarea construcției se va încehia în 18 luni de la semnarea acestuia;

h) prezintă certificatul de atestare fiscală:

i) preizintă certificatul de asigurare pentru construcţii-montaj;

j) prezintă dovada constituirii unei garanţii de bună execuţie de 10% din valoarea totală a lucrărilor;

k) prezintă contractul semnat cu dirigintele de șantier;

l) nu cesionează drepturile de contrucție și nu vinde terenul construcției;

m) notează autorizaţia de construire în cartea funciară al terenului;

n) este obligat să asigure locuința după ce aceasta a fost finalizată;

o) va suporta costurile suplimentare, neprevăzute în contract;

p) va suporta din propriile buzunare notarea autorizaţiei de construcție în cartea funciară;

Programul Prima Casă din 2016 a avut un plafon de 2,94 miliarde de lei, dar volumul total de garanții distribuite a fost mai mare, după ce în anul 2015 au avut loc niște realocări de fonduri. În 2016, statul a acordat 33.000 de garanții, în cuantum total de 3,1 miliarde de lei – adică credite de 6,2 miliarde de lei.

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009, iar până în prezent, s-au alocat 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.