Home » Știri » Proteste în Maroc, după moartea înfiorătoare a unui vânzător de pește

Proteste în Maroc, după moartea înfiorătoare a unui vânzător de pește

Octavian Palade / 31.10.2016, 11:52
Proteste în Maroc, după moartea înfiorătoare a unui vânzător de pește

Proteste de amploare au izbucnit în Maroc, după moartea tragică a unui vânzător de pește, zdrobit de bena unui camion de gunoi menajer.

Proteste de proporții s-au declanșat duminică în Maroc, după ce un vânzător de pește a fost prins și zdrobit vineri în bena unui camion de gunoi menajer, în timp ce încerca să recupereze peşte confiscat de poliţie, transmite Reuters, citat de news.ro.

Decesul tragic al vânzătorului, petrecut în localitatea Al Hoceima, în nordul ţării, a determinat un val de indignare – pe reţelele de socializare – faţă de abuzurile poliţiştilor şi de unele nedreptăţi, rezumate prin termenul „hogra”.

Protestele de duminică au fost organizate după apelul activiştilor din Mişcarea 20 februarie, care au manifestat în timpul „primăverii arabe” din în 2011.

Regele Mohamed al VI-lea, într-un semn de împăcare, a cerut Ministerului de Interne să se ducă la familia victimei şi să prezinte condoleanţe din partea Palatului.

„N-am văzut niciodată o asemenea mulţime în ultimii ani, cel puţin din 2011” până în prezent, a declarat un militant din oraşul Imzouren, unde mii de persoane au participat la funeraliile victimei.

Vânzătorul de peşte Mouhcine Fikri, în vârstă de 30 de ani, a văzut poliţia confiscând peştii pe care i-a cumpărat vineri de la pescari din portul din oraş. Oamenii legi au intervenit pe motiv că pescuitul peştelui-cu-spadă este interzis în această perioadă a anului.

Conform presei locale şi autorităţilor, Mouhcine Fikri s-ar fi repezit, atunci, la bena camionului de adunat gunoi pe care poliţia îl folosea pentru a distruge peştele confiscat.

Tânărul a fost prins în instalaţie şi ucis.

Proteste de amploare au avut loc duminică la Al Hoceima şi în mai multe localităţi din regiunea Rif (nord), precum şi la Casablanca şi în capitala Rabat.

Protestatari au defilat şi au scandat sloganul „Mouhcine a fost asasinat”.