Home » Știri » Rabla 2021. Crește prima de casare. Modificările anunțate de ministrul Mediului pentru românii care își cumpără mașini noi prin acest program

Rabla 2021. Crește prima de casare. Modificările anunțate de ministrul Mediului pentru românii care își cumpără mașini noi prin acest program

Alexandru Cazacu / 24.03.2021, 12:18
Rabla 2021. Crește prima de casare. Modificările anunțate de ministrul Mediului pentru românii care își cumpără mașini noi prin acest program

Ministrul Mediului anunță modificări importante în Programul Rabla 2021. Ce surprize vor avea românii care vor să își cumpere o mașină nouă prin acest program, veți afla în continuarea articolului.

Rabla 2021. Crește prima de casare

Marți, ministrul Barna Tanczos a anunțat că va crește atât prima de casare, cât și valoarea eco-bonusurilor pentru românii care își cumpără mașini noi prin programul Rabla. Potrivit ministrului Mediului, primele de casare se majorează de la 6.500 la 7.500 de lei, iar cele două eco-bonusuri se măresc cu 500 de lei. Mai mult de atât, ministrul susține că suma primită de o persoană fizică poate ajunge la 2.250 de euro.

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată.

Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două eco-bonusuri care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achiziții prin care se cumpără mașini hibrid. Eco-bonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul eco-bonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, eco-bonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu eco-bonusul.”, a declarat ministrul Mediului.

Bugetul Rabla Clasic va fi majorat

De asemenea, Barna Tanczos susține că pe piața din România există o presiune din cauza prețurilor prea mari a autoturismelor. Așadar, se va majora bugetul total alocat programului Rabla cu aproximativ 10%, iar în acest fel să ajungem la un număr mai mare de mașini noi achiziționate.

”De ani de zile această primă de casare și eco-bonusurile nu au fost majorate. Pe piață există o presiune din cauza supraprețului autoturismelor. Vom majora bugetul alocat acestui program de la 405 milioane la 440 de milioane de lei. Este o majorare de aproape 10% prin care asigurăm acoperirea acestor majorări și putem de asemenea să ajungem la un număr mai mare de autoturisme noi finanțate”, spune ministrul.

Ce modificări va avea programul Rabla în 2021
Ce modificări va avea programul Rabla în 2021

Bugetul programului Rabla Plus se dublează

Potrivit ministrului Mediului, anul acesta se mărește și bugetul alocat pentru programul Rabla Plus, pentru românii care vor să își achiziționeze mașini full electrice sau plug-in. Se pare că din ce în ce mai mulți români aleg să cumpere astfel de mașini, iar bugetul pentru acestea se epuizează în fiecare an. Așadar s-a decis dublarea bugetului Rabla Plus de anul trecut.

”Rabla Plus este un program care a funcționat bine, unde se epuizează an de an suma alocată și sunt solicitate peste 3.000 de mașini. Dublăm bugetul de anul trecut și ajungem la aproape 400 de milioane de lei. Vrem cât mai multe mașini electrice care să circule pe șoselele României. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru mașinile full electric și 4.500 de euro pentru mașini hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou”, a adăugat Barna Tanczos.