Home » Știri » Republica Moldova: Dodon s-a răzgândit și spune că nu suspendă relațiile cu UE

Republica Moldova: Dodon s-a răzgândit și spune că nu suspendă relațiile cu UE

Octavian Palade / 15.11.2016, 16:17
Republica Moldova: Dodon s-a răzgândit și spune că nu suspendă relațiile cu UE

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că nu va suspenda relaţiile cu UE, după ce luni a afirmat că va lupta pentru denunţarea Acordului de Asociere.

Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, a declarat marţi că ţara sa nu va rupe relaţiile cu Uniunea Europeană, după ce, cu o zi înainte, a dat asigurări pentru presa rusă că va lupta pentru denunţarea Acordului de Asociere semnat de ţara sau UE şi pentru integrarea în Uniunea Euroastică, structură care este controlată de Rusia, transmite Reuters, citat de news.ro.

„Toate legăturile cu UE rămân în vigoare, toate deciziile cu partenerii externi ai Republicii Moldova vor continua în viitor”, a declarat socialistul. „Preşedintele nu ar trebui să fie nici proeuropean, nici prorus, ci doar promoldovean”, a completat Igor Dodon.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, la scurt timp după alegeri, președintele ales a spus că, din punctul său de vedere, semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o greşeală. „Indicatorii economici arată că Republica Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piaţa rusească şi nu a primit pe cea europeană. În general, eu şi partidul socialiştilor vom lupta pentru denunţarea acestuia”, a promis Igor Dodon.

În cursul dezbaterilor electorale, candidatul socialist a spus că nu vrea ca moldovenii să piardă posibilitatea de a călători fără vize pe teritoriul UE. Totuşi, în cazul în care el ar reuşi denunţarea Acordului de Asociere cu UE, acest fapt ar duce automat şi la pierderea posibilităţii de a călători fără vize în ţările europene.

În prezent, Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. Ponderea exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE este de aproape 64%, în timp ce spre CSI este de doar 21% şi se află în scădere.

Pe da altă parte, proeuropeana Maia Sandu a îndemnat populaţia să semneze o petiţie online pentru a declara nul al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.