Home » Știri » Restricții, în România, pentru valul 5. Când, unde și ce măști se poartă din 8 ianuarie. Totul despre noile măsuri care apar

Restricții, în România, pentru valul 5. Când, unde și ce măști se poartă din 8 ianuarie. Totul despre noile măsuri care apar

Alexandru Cazacu / 05.01.2022, 18:05
Restricții, în România, pentru valul 5. Când, unde și ce măști se poartă din 8 ianuarie. Totul despre noile măsuri care apar

Noi restricții în România pentru valul 5. Miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis noi restricții pentru limitarea valului 5 al pandemiei de coronavirus. Află în continuarea articolului de mai jos, când, unde și ce măști se poartă începând din perioada următoare.

Noi restricții în România pentru limitarea valului 5 al pandemiei de COVID-19

Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ce vizează prelungirea stării de alertă și stabilirea măsurilor aplicabile în următoarea perioadă, în spațiile publice nu vor mai fi permise măștile măștile textile și se vor purta doar măști chirurgicale și de tip FFP2.

Totodată, românii vor fi obligați să poarte masca de protecție de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere atât gura, cât și nasul, în toate spațiile publice deschise și închise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Cu toate acestea, de la noua măsură fac excepție următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta de până la 5 ani;
  • persoanele care lucrează singure în birou;
  • prezentatorii de televiziune și invitații acestora, doar dacă se respectă distanța de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, dacă se respectă distanța de cel puțin 3 metri între aceștia;
  • vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de cel puțin 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante sau activități sportive.
Restricții, în România, pentru valul 5
Restricții, în România, pentru valul 5

Alte măsuri importante

Se pare că vor exista și noi limitări în ceea ce privește activitățile restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, însă în funcție de incidența fiecărei localități în parte. Atât restaurantele, cât și magazinele vor fi funcționa până la ora 22:00, potrivit Digi24.

În localitățile unde incidență este sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise, însă la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă un test Covid negativ. Pe de altă parte, dacă incidență depășește pragul de 3 la mia de locuitori, capacitatea va fi redusă la 30%.

În ceea ce privește festivalurile și concertele, dacă acestea sunt în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori. Totodată, la mitinguri vor putea participa cel mult 100 de persoane.

Explicațiile lui Raed Arafat cu privire la purtarea măștilor de protecție

Potrivit șefului DSU, în câteva zile, pragul de 1 la mia de locuitori va fi depășit în toate localitățile din România. Noua variantă Omicron este foarte contagioasă, iar potrivit lui Raed Arfat: „asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat. Din cauza aceasta, purtatul măștii devine obligatoriu în toate spațiile deschise și închise. Excepțiile care vor fi limitate și vor fi foarte clare vor apărea în ordin”.

De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit și el despre folosirea măștilor de protecție. El a explicat că nu există niciun fel de impunere a folosirii unor măști scumpe, iar cele folosite trebuie să fie medicale sau de tip FFP2, deoarece oferă o protecție mai eficientă.