Home » Știri » Rețete de supe ușoare – 5 preparate perfecte dacă sunteți la cură

Rețete de supe ușoare – 5 preparate perfecte dacă sunteți la cură

Ileana Mladinoiu / 29.12.2020, 17:54
Rețete de supe ușoare – 5 preparate perfecte dacă sunteți la cură

Supa se prepară relativ ușor, dar ingredientele din care se compune trebuie să fie asociate după toate regulile artei, în anumite proporții și în anumite momente ale procesului de prelucrare. Tinerele gospodine, cât și cele experimentate, vor descoperi cel puțin o rețetă din cele 5 propuse, pe care, poate, nu au preparat-o niciodată. Și faptul că ajută, atunci când se află la cură, le va încuraja să le includă în categoria favoritelor lor culinare.

Rețete de supe ușoare. Top 5 recomandări

1.Supă de chimen

Ingrediente: 2 linguri chimen, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 păstârnac, 1 cartof, 100 g ulei/unt, 1 lingură făină, 2 l apă, sare.

Preparare: se curăță zarzavatul, se spală și se pune cu apa la foc, iar când zarzavatul este foarte bine fiert, se strecoară zeama. Se pune uleiul (sau se topește untul), se adaugă făina, apoi chimenul pisat pentru ca să-și lase tot gustul în supă. Se amestecă bine, apoi se pun 2-3 linguri de supă și după câteva clocote se răstoarnă în oală.

Se mai lasă să fiarbă la foc potrivit 15-20 de minute. Se potrivește de sare și se servește la masă cu crutoane de pâine prăjită.

2.Supa de linte

Ingrediente: 250-300 g linte, 1 ceapă, 1 cartof, 1 morcov, 1/2 țelină,  1/2 păstârnac, 1-2 cățel de usturoi, 1 rădăcină de pătrunjel, 80 g unt sau untdelemn, sare, piper, 2 l de apă, pătrunjel verde, 1 crenguță cimbru.

Supa de linte
Supa de linte

Preparare:

Se alege lintea, se spală și se pune la fiert cu apă. După câteva clocote, se adaugă zarzavatul curățat și spălat și cimbru. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când totul este foarte bine fiert, se strecoară supa și se trece prin sită numai lintea, ceapa și cartoful, iar restul de zarzavat se dă la o parte. Se mai lasă să fiarbă 15-20 de minute și se adaugă usturoiul pisat, sare și piper, după gust.

Se răstoarnă supa cremă în castron, se adaugă restul de grăsime și verdeață tocată mărunt. La masă se consumă cu saleuri de cașcaval sau chimen.

3.Supă cremă de fasole uscată

Ingrediente: 300 g de fasole boabe, 2 cepe, 2 cartofi, 1 fir de praz (partea albă), 1 țelină, 1 morcov, 1 păstârnac, 80 g unt sau ulei, 2  ½ l apă, sare, piper, verdeață.

Preparare:

Se alege fasolea, se spală bine și se pune din ajun să se înmoaie în de 3 ori mai multă apă rece. A doua zi, se schimbă apa cu altă apă rece cât să acopere fasolea. Când începe să clocotească, se schimbă apa, adăugând altă apă, insă, fierbinte. După câteva clocote, se adaugă zarzavatul curățat și spălat și se lasă să fiarbă la foc încet 2-3 ore.

Când fasolea este foarte bine fiartă, se strecoară, apoi se trece prin sită împreună cu zarzavatul. Se înfierbântă ¾ din grăsime în oală, se adaugă piperul, se amestecă bine, apoi se subțiază cu apa în care a fiert fasolea. Se potrivește de sare și piper după gust, iar pe deasupra se pune restul de grăsime și verdeața tocată. La masă se consumă cu crutoane de pâine prăjită.

4.Supă cremă de gulii

Ingrediente: ½ kg gulii, 1 ½ l lapte sau zeamă de zarzavat, 100 g unt sau untdelemn, 1 lingură făină, 150 g smântână, 1 legătură pătrunjel și mărar, sare.

Preparare:

Se curăță guliile, se spală, se opăresc cu apă clocotită, după care se taie mărunt și se înăbușă în jumătate din cantitatea de grăsime, până când se înmoaie bine. Se presară apoi sosul alb, desfăcând făina în puțină apă rece, se amestecă laptele cald și cu grăsimea. Se lasă să dea câteva clocote și se adaugă guliile.

După ce totul a fiert foarte bine, se trece prin sită. Se subțiază apoi pireul cu laptele sau zeama de legume care a mai rămas și se potivește de sare. Se pune din nou la foc și, după câteva clocote, se ia supa de pe foc, se adaugă smântână și verdeața tocată mărunt.

Supă de pere
Supă de pere

5.Supă de pere

Ingrediente: 500-500 de pere, 1 ½ l apă, 1-2 cuișoare, 150 g smântână, 30-40 g unt/ulei, zahăr și sare după gust.

Se curăță perele de coji și sâmburi și se așază cu apa la foc. Când sunt fierte bine, se trec prin sită, apoi se așază din nou vasul pe foc. Dacă a început să clocotească, se adaugă untul sau uleiul, cuișoarele, zahărul, depinde de dulceața perelor, și sarea. După 10-15 minute, supa este gata.