Home » Știri » Revenirea la normalitate în România. Data anunțată de premierul Florin Cîțu

Revenirea la normalitate în România. Data anunțată de premierul Florin Cîțu

Alexandru Cazacu / 05.04.2021, 14:48
Revenirea la normalitate în România. Data anunțată de premierul Florin Cîțu

Luni, Florin Cîțu a anunțat constituirea unui comitet care să asigure românilor ”revenirea la normalitate”. La ce dată crede premierul că se va întâmpla acest lucru, veți afla în citind continuarea articolului.

Florin Cîțu, despre revenirea la normalitate

Premierul Cîțu a anunțat luni, 5 aprilie, înființarea unui comitet interministerial care să asigure ”revenirea la normalitate” din 1 iunie. Însă, potrivit lui Florin Cîțu, revenirea nu va fi de 100%, dar va fi un prim pas în acest sens și trebuie pregătit.

”Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate. 1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele pentru că toată economia trebuie să fie implicată”, a declarat luni premierul României.

Revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare

De asemenea, Florin Cîțu este de părere că revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare și de atingerea pragului de 5 milioane de cetățeni vaccinați până la data de 1 iunie 2021. Premierul susține că, în contextul în care în luna aprilie sunt așteptate aproximativ 8,3 milioane de doze de vaccin, la finele lunii mai un scenariu pesimist ar fi imunizarea a 5 milioane de persoane, iar unul optimist vaccinarea a 6,5 milioane de persoane.

”Este o condiție necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a declarat Florin Cîțu.

Ce spune premierul Florin Cîțu despre revenirea la normalitate
Ce spune premierul Florin Cîțu despre revenirea la normalitate

Șeful Guvernului a insistat asupra necesității vaccinării și a implicării cultelor și autorităților locale, susținând că numărul persoanelor înregistrate în platformă de vaccinare este de 767.000, dintre care au fost notificate 442.000. Totodată, Florin Cîțu a făcut apel la toți politicienii să meargă și să prezinte campania de vaccinare.

„E nevoie, am spus și la întâlnirea cu cultele: e nevoie de implicarea bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediul rural. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze”, a spus premierul.

Florin Cîțu speră ca de la 1 iunie să fie ridicate cât mai multe restricții

De asemenea, premierul susține că evoluția zilnică a noilor infectări cu COVID-19 se află într-o față de platou, de aproximativ o săptămână, remarcând o stabilizare în Capitală și o scădere în Ilfov și Timișoara. Totodată, în București se remarcă și o scădere a indicatorului de cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Florin Cîțu a adăugat că speră să fie ridicate începând cu data de 1 iunie cât mai multe restricții. De asemenea el a anunțat că certificatele verzi nu vor fi obligatorii în România și că până la sfârșitul lunii iulie, România va dispune de dozele necesare pentru a ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate.

”Așa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze. Am făcut tot ce este posibil. Vorbeam de finalul lunii septembrie, acum putem avea 10 milioane de români vaccinați la finalul lunii iulie”, a mai spus premierul Cîțu.