Home » Știri » România va primi peste 500 de milioane de euro din fonduri nerambursabile acordate de granturile Norvegiene și SEE

România va primi peste 500 de milioane de euro din fonduri nerambursabile acordate de granturile Norvegiene și SEE

George Stanciu / 13.10.2016, 14:56
România va primi peste 500 de milioane de euro din fonduri nerambursabile acordate de granturile Norvegiene și SEE

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, alături de Elsbeth Tronstad, secretarul de stat al ministerului norvegian al Afacerilor Externe, au semnat Memorandumurile de Înţelegere ce vor permite României să obțină fonduri nerambursabile în valoare totală de 502 milioane de euro, prin intermediul granturilor Norvegiene și SEE (Spaţiul Economic European) din exerciţiul financiar 2014 – 2021.

”Este un moment foarte important pentru Ministerul Fondurilor Europene şi pentru mine personal, pentru că atunci când mi-am preluat mandatul mi-am propus să avem nişte negocieri de substanţă şi în acelaşi timp rapide şi cred că am reuşit. România este prima ţară care semnează Memorandumurile de Înţelegere pentru perioada de alocare 2014 – 2021 al acestor granturi şi am stabilit şi nişte precedente pentru aceste negocieri cu alte ţări şi asistăm la o creştere semnificativă a valorii acestor granturi de la 306 milioane de euro în perioada precedentă la 502 milioane de euro acum”, a transmis Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

El a transmis că efortul a fost important, atât de partea României, cât și de partea Norvegiei.

”Am derulat aceste negocieri timp de 4 luni, din iunie, şi s-au încheiat în septembrie, ceea ce lasă mai mult timp pentru pregătirea şi implementarea proiectelor din această nouă perioadă”, spune Ghinea, citat de news.ro.

Totodată, el a mai afirmat că Memorandumurile ce au fost semnate joi presupun alocări financiare şi Programe specifice, iar detaliile vor fi stabilite în viitorul apropiat.

”Ca o regulă generală, a crescut, bineînţeles, alocarea financiară pe toate programele, dat fiind că a crescut alocarea financiară globală, dar salut în mod deosebit interesul sporit pentru zona socială, de combatere a sărăciei care merge în direcţia priorităţilor acestui Guvern pentru zona de dezvoltare a societăţii civile şi a justiţiei”, a mai spus Ghinea.

Conform noii serii de acorduri, se dorește finanțarea unor domenii precum: mediu de afaceri şi IMM-uri, dezvoltarea locală şi combaterea sărăciei, patrimoniu şi schimb cultural, eficienţă energetică, energie regenerabilă şi mediu, îmbunătăţirea situaţiei romilor, sănătate publică, inovare, sectorul ONG, cercetare şi educaţie,  justiţie, servicii corecţionale şi afaceri interne.

Sursă imagine: