Home » Știri » Românii care primesc lunar peste 2500 de lei din partea statului. Pentru ce se acordă de fapt această indemnizație

Românii care primesc lunar peste 2500 de lei din partea statului. Pentru ce se acordă de fapt această indemnizație

Alexandru Cazacu / 11.06.2021, 16:20
Românii care primesc lunar peste 2500 de lei din partea statului. Pentru ce se acordă de fapt această indemnizație

Vești bune pentru acești români. A fost aprobat, un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991, cu privire la acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Românii care primesc lunar peste 2500 de lei din partea statului. Pentru ce se acordă această indemnizație

Mai exact, potrivit unei ordonanțe de urgență publicată joi în Monitorul Oficial, pe lângă indemnizația pe care o au, veteranii, văduvele și invalizii de război încasează lună de lună și o indemnizație de gratitudine, a cărei valoare depășește suma de 2.500 de lei.

”Un alt proiect important pe ordinea de zi astăzi, care a fost aprobat, un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991, privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război.

Este vorba de 2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani, acum o lună, din păcate, aveam 2.600 de veterani. Vedeți că suntem într-o situație și aceste persoane trebuie ajutate, se duc doar către aceste persoane, nu către urmașii lor”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Așadar, prin actul normativ nr. 47/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 586/2021, este vizată completarea Legii nr. 49/1991 cu privire la acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Acest OUG nu a fost pus în dezbatere publică, înainte de adoptarea și publicarea sa în Monitorul Oficial, iar date despre acesta s-au regăsit, înainte de publicare, într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale, potrivit avocatnet.ro.

Romanii care iau peste 2500 de lei lunar din partea statului
Romanii care iau peste 2500 de lei lunar din partea statului. Pentru ce se acordă această indemnizație de gratitudine

Indemnizație de gratitudine, în valoare de 50% din salariul mediu brut

Potrivit actului normativ adoptat, invalizii, veteranii și văduvele de război vor primi lunar, începând din luna iunie 2021, ”o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”. Așadar, dacă în prezent, salariul mediu brut este de 5.380 de lei, această indemnizație va fi de 2.690 de lei, neimpozabili. Conform datelor oficiale, în țara noastră există acum nu mai puțin de 2.521 de invalizi, veterani sau văduve de război.

Este important să menționăm că indemnizația de gratitudine se cumulează cu indemnizația de care beneficiază acum aceste categorii de români. Potrivit legii nr. 49/1991, invalizilor, veteranilor și văduvelor de război li se acordă indemnizații în funcție de categoria din care fac parte. Așadar invalizii de război primesc:

  • 1.500 de lei lunar – pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate;
  • 1.000 de lei lunar – pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate;
  • 900 de lei lunar – pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate;

Pe de altă parte, veteranii de război primesc 600 de lei lunar, iar văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, primesc de asemenea 600 de lei lunar.

Potrivit comunicatului de presă a Ministerului Apărării Naționale, “Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari”.