Home » Știri » Românii care vor putea ieși mai repede la pensie. Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Românii care vor putea ieși mai repede la pensie. Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Alexandru Cazacu / 16.06.2021, 16:23
Românii care vor putea ieși mai repede la pensie. Parlamentul a adoptat proiectul de lege

Camera deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege potrivit căruia, persoanele care au lucrat minim 25 de ani în industria producției de energie termică și electrică se vor putea pensiona mai devreme.

Românii care vor putea ieși mai repede la pensie

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților prevede ca angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în industria producției de energie electrică și termică să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare de 13 ani. Noul proiect de lege completează în acest sens alin. (1) al art. 30 și art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ are în vedere introducerea unor noi activități din domeniul producției energiei electrice și termice, în categoria celor care se desfășoară în condiții de muncă speciale, dar și instituirea unei noi excepții de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condițiile de pensionare pentru persoanele care au desfășurat aceste activități. Potrivit proiectului de lege adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiții speciale și următoarele:

”activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Este important să menționăm că toate acestea prevederi intră în vigoare de la data publicării acestei legi în Monitorul Oficial, iar Camera Deputaților este fost decizional.

Sindicaliștii au venit la Camera Deputaților

Potrivit Agerpres, miercuri, un grup de sindicaliști de la Sindicatul Energia Rovinari a venit la Camera Deputaților pentru a cere autorităților adoptarea unui proiect de lege, pentru ca atât minerii, cât și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia să fie introduși în categoria angajaților care își desfășoară activitatea în condiții de muncă speciale.

Românii care vor putea ieși mai devreme la pensie
Românii care vor putea ieși mai devreme la pensie

Potrivit reprezentanților sindicatului, minerii și energeticienii sunt cea mai îmbătrânită categorie de muncitori din toate domeniile din România. Ba chiar mai mult de atât, sindicaliștii susțin că este foarte periculoasă munca din acest sector. Se pare că o medie făcută de aceștia arată faptul că în fiecare an, mineri și energeticieni au accidente în timpul activității, iar în ultimii cinci ani au decedat 45 de colegi de-ai lor.

”Am venit astăzi în Parlament pentru a susține un proiect de lege, un proiect care aduce o modificare la legea pensiilor, un proiect care să recunoască condițiile speciale de muncă în care muncesc minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.

Datorită faptului că zeci de ani la rând angajatorul nostru, guvernele României au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa de muncă, cu condițiile de muncă ale minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia, media de vârstă a acestei bresle din această companie a ajuns la 52 de ani”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Manu Tomescu a adăugat că acest proiect le recunoaște condițiile de muncă. De asemenea, el susține că sindicaliștii au reușit să creeze un consens în care partidele politice din Parlament le-au înțeles problema.