Home » Știri » Nicolăescu: Proiectul privind salarizarea unitară, gata în următoarele trei săptămâni, cu principiile PNL

Nicolăescu: Proiectul privind salarizarea unitară, gata în următoarele trei săptămâni, cu principiile PNL

Octavian Palade / 18.11.2016, 15:39
Nicolăescu: Proiectul privind salarizarea unitară, gata în următoarele trei săptămâni, cu principiile PNL

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat că proiectul privind salarizarea unitară trebuie să fie gata în următoarele trei săptămâni, cu principiile PNL.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat vineri că proiectul de lege privind salarizarea unitară, la care lucrează Executivul, ar trebui să fie gata în următoarele trei săptămâni şi să ţină cont de principiile transmise de PNL ministrului Dragoş Pîslaru, scrie news.ro. Nicolăescu a mai precizat că în luna ianuarie Parlamentul ar trebui să discute legea, într-o sesiune specială, pentru a intra în construcţia bugetului pe anul următor.

Vicepreşedintele PNL a spuscă vorbeşte tot timpul cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, pe tema proiectului de salarizare unitară.

”Eu am rămas surprins de unii, că noi îi tratăm cu cinism, că nu îi respectăm pe unii şi pe alţii. Iertaţi-mă, vă rog, cinismul înseamnă să îţi baţi joc de oameni, promiţându-le că le dai lefuri şi nu o să le dai, că nu ai de unde. La noi se numeşte realism”, a afirmat liderul PNL.

Nicolăescu a explicat că le-a transmis celor de la Guvern, despre care ştiau că au o formă a proiectului, să se oprească, pentru că doresc să vină cu unele ajustări.

”Aceasta a fost intervenţia noastră. Ei trebuie să vină să facă nişte ajustări pe grile, în sensul de 1 la 13, raportul între salariul minim şi salariul maxim, şi câteva alte mici detalii”, a adăugat vicepreşedintele PNL.

Potrivit acestuia, din punctul de vedere al liberalilor, ”proiectul de lege privind salarizarea unitară trebuie să fie gata în următoarele trei săptămâni”.

”Să vedem ce este şi cu el şi, aşa cum am spus şi eu, din punctul nostru de vedere, el trebuie depus la Parlament şi Parlamentul, dacă va fi harnic, dacă va fi înţelept, responsabil, cum din păcate până acum nu prea a dat dovadă, în ianuarie, într-o sesiune specială, ar trebui să discute această lege, ca ea să poată să fie bază pentru construcţia bugetului pe anul următor”, a mai spus Nicolăescu.

Totodată, liderul liberal a mai afirmat că PNL consideră că ”acest proiect trebuie să intre în vigoare începând cu anul 2017, pentru a se putea realiza ceea ce au prevăzut în programul de guvernare, şi anume ca la 1 iulie, să se dubleze salariile medicilor şi să înceapă să crească cu 20% salariile profesorilor şi a asistenţilor medicali. Despre asta vorbim”.

”Eu nu doresc decât să am de la domnul Pîslaru proiectul de lege, conform principiilor pe care i le-am dat”, a completat Nicolăescu.

Salarizarea unitară, între PNL și Guvern

Dacian Cioloş a declarat joi seară, la TVR, că obiectivul Executivului este ca, înainte de a finaliza mandatul, să se pună pe masă legea privind salarizarea unitară, el precizând că i-a cerut ministrului Muncii să se gândească la o aplicaţie prin care oricine, introducând unele date, să afle evoluţia salariului său în următorii ani.

Premierul a mai spus că Executivul îşi propune să corecteze inechităţile şi disfuncţionalităţile din sistemul bugetar.

”Noi de ani de zile vorbim de creşteri salariale procentuale şi aceste creşteri ascund realitatea din multe domenii, unde, chiar dacă spunem, cresc salariile din educaţie, sănătate, la unii cresc cu 50%, la alţii cu 30%, la alţii cu 3 sau 4%”, a mai spus premierul.

Premierul a ţinut să menționeze că o prioritate este realizarea bazei de date, pentru a şti realitatea din teren şi metoda de calcul a salariilor, şi în al doilea rând, cea mai bună modalitate, în funcţie de evoluţia bugetară, pentru a mobiliza cât mai multe resurse, astfel încât, în următorii 4-5 ani să se rezolve inechităţile salariale.