Home » Știri » Scumpiri în lanț: Cum sunt afectați românii de rata inflației

Scumpiri în lanț: Cum sunt afectați românii de rata inflației

Octavian Palade / 11.11.2016, 10:03
Scumpiri în lanț: Cum sunt afectați românii de rata inflației

Rata inflației a crescut în octombrie la -0,4%, pe fondul creşterii preţurilor la toate produsele și serviciile.

Rata inflației, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, s-a majorat în luna octombrie la -0,4%, de la -0,6% în luna precedentă, conform cifrelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează news.ro.

Potrivit statisticilor oferite de INS, toate categoriile de produse şi serviciile s-au scumpit luna trecută.

Astfel, preţurile de consum au crescut în luna octombrie, în medie, cu 0,43% comparativ cu luna septembrie.

Alimentele s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie, cu 0,53%, în medie, faţă de luna anterioară, iar preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,39%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut, în medie, cu 0,33% faţă de luna precedentă.

În intervalul 1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2016, preţurile alimentelor s-au majorat cu 0,49%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,8%, în timp ce preţurile serviciilor au scăzut cu 1,1%.

Octombrie 2016 este a cincea lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură care a fost aplicată de la 1 iunie 2015.

Pe de altă parte, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. Totodată, de la începutul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Scăderea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Rata inflației, în creștere de la o lună la alta

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în octombrie, la cartofi (7,4%), alte legume (4,4%), fructe proaspete (3,8%) şi ouă (3,1%).

Energia termică s-a scumpit, de asemenea, cu 3,2%, chiar în luna în care populaţia din România a început să folosească sistemele de încălzire.

În schimb, ieftiniri importante s-au înregistrat,  faţă de luna septembrie, doar la citrice, cu 4,6%, celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

În ultimul an luat în calcul de INS, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii poştale (+29%), citrice (+17,6%) şi zahăr (+9,7%).

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut, săptămâna aceasta, prognoza de inflaţie pentru finele anului 2016, însă a urcat uşor estimarea pentru inflaţia de la finalul anului viitor.

Pe baza ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va rămâne la -0,4% la finele acestui an, iar la sfârșitul anului 2017 indicatorul va ajunge la 2,1%.