Home » Life & Style » Timp liber » Sfinții Mihail și Gavriil. Ce e bine și ce nu e voie sub nici o formă să faci în această zi. Cele mai cunoscute superstitii din popor

Sfinții Mihail și Gavriil. Ce e bine și ce nu e voie sub nici o formă să faci în această zi. Cele mai cunoscute superstitii din popor

Manolică Anca / 06.11.2020, 16:48
Sfinții Mihail și Gavriil. Ce e bine și ce nu e voie sub nici o formă să faci în această zi. Cele mai cunoscute superstitii din popor

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește duminică, 8 noiembrie 2020, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Iată ce e bine să faci, dar, mai ales, să nu faci în această zi de mare sărbătoare.

Sfinții Mihail și Gavriil

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii îi cinstesc Sfinții Mihail și Gavriil și toate Puterilor cerești celor fără de trupuri. Sărbătoarea își are originile ancorate în secolul al V-lea. Pe sfintele icoane, Arhanghelii sunt reprezentați, de cele mai multe ori, împreună. Mihail, ține într-o mână o sabie de foc, simbolul luptei cu diavolul, iar în cealaltă, o balanță, simbolul judecății. Gavriil ține o floare de crin, floare care este simbolul purității și al Bunei-Vestiri.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat, decât Arhanghelul Gavriil. Acesta poartă, uneori, cheile Raiului, este un luptător înfocat împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă aceștia urmează să moară, sau la picioarele lor, dacă vor mai trăi.

Astfel, Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi poartă numele de capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar cea de-a treia zi coada Arhanghelului.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

8 noiembrie, „Vara Arhanghelilor”

Ziua de 8 noiembrie mai este considerată și „Vara Arhanghelilor”, iar pe lângă aceasta, până la Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular „Vara iernii”.

Conform tradiţiei, în această zi sau în ajunul sărbătorii, se obișnuiește să se facă și să de împartă pomană pentru sufletele morțtilor, aceste ofrande numindu-se, în popor, „Moșii de Arhangheli”.

De asemenea, este bine să se aprindă lumânări, atât pentru cei care sunt încă în viață, cât și pentru cei care au trecut la cele sfinte fără lumânare sau au dispărut în împrejurări năprasnice.

Mai mult, în această zi, este interzisă munca, treburile casnice ori cele de la câmp. În caz contrar, persoana va avea parte de mare chin în ziua morții.

În trecut, în Bucovina, Sfinții erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Mai mult, se spune că Arhanghelii asistă şi la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

În zonele de munte, unde Arhanghelii sunt şi patronii oilor, stăpânii acestora fac o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor” (arieţii sunt berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncă, în dimineata zilei de 8 noiembrie, în târla oilor. Astfel, dacă turta va cădea cu fața în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Tot în această zi, finii trebuie să ducă colaci nașilor. Acesta un este un obicei deloc întâmplător, pentru că, la cununie, lumânările care sunt ținute de nași reprezintă simboluri ale celor doi Sfinți.